de boom met twee gezichten

in mijn favourite restaurant is op een muur van vijf bij vijf meter een afbeelding gemaakt van een boom met twee gezichten, en met een boodschap.

De linkerhelft is zwart-wit, de aarde is zwart, de boomwortels wit, de lucht is wit en de kruin van de boom is zwart.

Het spiegelbeeld, de spiegel staat verticaal in het midden van de boomstam, geeft meer kleuren: de kruin van de boom staat vol in bloesem in de kleuren blauw, rood en geel, de lucht is geel, de aarde is bruin, rood en paars, en de boomwortels zijn geel en oranje.

De afbeelding heeft een boodschap voor de kijker, eigenijk meer nog een opdracht:

“het hangt van jou af”!

zo staat in mooie letters rechtsonder vermeld; eigenijk jammer dat de kunstenaar zijn boodschap in tekst nog kwijt moest.

Het  is een wat naieve tekst, het veronderstelt dat als alle honderd individuen van een gemeenschap een kleurrijke boom willen, die gemeenschap ook per definitie een kleurrijke boom krijgt.

Inez Weski heeft afgelopen zondagavond  in Zomergasten duidelijk gemaakt dat het zo niet werkt.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op de boom met twee gezichten

  1. Appelvrouw zegt:

    “het hangt van jou af” dat klinkt ook weer zo dwingend, je bepaalt zelf de kleurrijkheid van je bestaan. Zo oppervlakkig is het leven niet. Wat we meemaken kleurt ons beeld, we hebben de mogelijkheid het zelf mooier te kleuren maar dat kan alleen als je ook mooiere ervaringen hebt voor de juiste kleuren. We hebben genen, en ervaringen. Ik heb de pest aan opmerkingen als: gelukkig zijn is een keuze. Dat zou inhouden dat ongelukkig zijn het ook is. En dan denk ik aan al die mensen met moeilijke levens, net alsof het hun eigen schuld is dat ze bepaalde dingen niet goed kunnen verwerken, of dat hun lichamelijke en geestelijke staat achteruit gaat en ze daar toch niet van genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s