bepaalde woorden

ken ik nog steeds niet in het spaans en de tijd begint te dringen. Niet dat ik in paniek raak want hoeveel Spanjaarden kennen onze slang? Zij kennen heel goed het begrip maar weten niet dat het bij ons “de buitenvrouw” heet.

Veel mooier dan het spaanse woord ” sucursal”, wat filiaal betekent.

Het mooie van onze “de buitenvrouw” is het bepaalde lidwoord de . “een buitenvrouw’ bestaat niet eens. De buitenvrouw heeft ook niet veel te maken met de echtgenote en ook helemaal niks met het bedrijf dat er voor zorgt dat de kinderen ongeveer in achttien jaar worden opgevoed tot eerzame burgers in het belang van het voortbestaan van de maatschappij in het algemeen of in Zuid Holland ofzo. Het bedrijf dat zorgt dat de vuilnis op tijd wordt buitengezet en de overhemden gestreken.

En dan is het woord ”sucursal” vooral een erkenning van de hiearchie , het hoofdkantoor maakt het uit, misschien nog net niet de kleur van de lippenstift van de sucursal.

Nu wil het geval dat het woord “de buitenvrouw” helemaal geen nederlands woord is, in Nederland hebben we het over een bijvrouw, en dan ben ik nog liever een sucursal die ook een hekel heeft aan het strijken van overhemden.

Even terug naar de vraag: welk woord ken ik niet in het spaans?

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op bepaalde woorden

  1. Vlierbloesem zegt:

    Buitenvrouw is wel een Nederlands woord, maar het wordt niet door Nederlanders gebruikt. Die hebben voor het begrip een stuk of 10 andere woorden. Surinamers en Antillianen gebruiken het woord wel. Als ze Nederlands spreken.

    • Je hebt gelijk Vlierbloesem, het is vooral een begrip dat bestaat in Suriname en de Antillen. Je hebt daar veel vaker buitenvrouwen die niks anders willen dan buitenvrouw zijn, meestal al “uit de kinderen”, economisch onafhankelijk, en na een tijd van iemand anders. Het bestaan van die levensvorm wordt vaak in verband gebracht met een masculine cultuur en dat vinden de buitenvrouwen helemaal niet erg en laten dat idee lekker bestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s