sommige vrienden steunen je eeuwig volgens plan a

W. heeft zeker een geweten, aangeleerd door zijn vader die in de tweede wereldoorlog een verrader ontdekte onder de onderduikers in zijn boerderij. Hij gaf het door en er werd effectief ingegrepen, nee de executie werd niet door zijn vader uitgevoerd. Maar hij nam een wijze les over van zijn vader: in vredestijd kan ik ook wel geweldloosheid prediken en gaf aan zijn dochter een brief mee naar Muenchen.

R. is lid van onze klaverjasclub, de club waarin ik een eerste klas valsspeelster ontdekte. U begrijpt vast dat als je een eerste klas valsspeelster bent je eerst een eerste klas klaverjasspeelster moet zijn. Ik waardeer kundige klaverjasspelers zeer en zij kon ook nog heel goed zingen. Meer vinkjes had ze nog, haar man was pas overleden en ook even later nog haar vader die op bezoek was. Haar valsspel werd verklaard als vergissing door dronkenschap en dat weer veroorzaakt door haar lijden als tweevoudig slachtoffer.Toen ik afscheid nam van deze matennaaiersclub bleken mijn vrienden geen plan b te hebben.

T. bedacht een autorit naar het zuidwesten van het land. Hij was bij mij op bezoek samen met E. die ik nog niet goed kende maar al wel erg waardeerde als echtgenoot van M. die mijn kollega was jaren geleden. In dat verleden mochten ook echtgenoten zich bemoeien met het beleid van onze onderneming in het buitenland, en dat deed E. dus en hij was een van de weinigen die mij steunde in mijn pogingen tot aanpassing van het beleid van onze onderneming. Ik kende E. dus enkel via mijn postvakje in de hal van ons bedrijf. Ook E. vond het autoritje naar het zuidwesten van het land behoorlijk uit de hand lopen, want nogal lang en warm en stoffig. We lunchten in een luxe hotel met een felblauw zwembad en we ondervroegen de eigenaar naar het waarom van zijn onderneming hier zover van de strandlijn, toch zeker vier kilometer. Nu weer jaren later vraag ik me af of T. een plan b heeft.

J. heeft een vrouwvriendelijke echtgenoot maar destijds geen plan b. Ik gaf haar het advies een verhaal te hebben, ze deed haar best, iets met een oudere moeder maar wie heeft die niet? Pas is ze naar Spanje verhuisd, hopelijk met een plan b

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

7 reacties op sommige vrienden steunen je eeuwig volgens plan a

 1. Appelvrouw zegt:

  Ik ben bang dat ik niet begrijpend lees

  • Jouw klacht is terecht Appelvrouw, mijn blogposten zijn normaliter meer toegankelijk voor de lezer, dit keer overheerst het archiveren van een aantal dialogen. Als zovaak gaat het over het individu en de groep, de groep die normen oplegt aan het individu die de keus heeft zich aan te passen aan de norm, dit kan zeker een weloverwogen positieve keus zijn, of de groep te verlaten, dit kan ook een weloverwogen en positieve keus zijn. Zoals Inez Weski al beweerde: de groep kan je beschermen en de groep kan je vermorzelen.

   Het verhaaltje over de valsspeelster lijkt me nog het best te volgen: als klokkenluider werd mij, georkestreerd door de voorzitter, voorgehouden dat de valsspeelster dronken was en daarom per ongeluk vals speelde. Op het nivo waarop zij speelde is dat niet mogelijk. De groep zat daar helemaal niet mee, bleven bij afgesproken meerderheid de onzin herhalen, en ze kunnen allemaal tot tien tellen, telden dat ik in mijn eentje was. Ze schrokken van mijn beslissing de club te verlaten, alleen de voorzitter probeerde mij nog over te halen eea te heroverwegen. Maar ik was weg, en de club hield vervolgens ook op te bestaan. Er zijn er die beweren dat ik de club heb opgeblazen, lijkt me teveel eer.

 2. Appelvrouw zegt:

  Het zwarte schaap (of geef er een passendere naam aan) houdt een groep vaak bijeen, dat weet je vast wel, dus als hij de groep verlaat…

 3. die vind ik wel leuk gevonden, eea speelde ongeveer zes jaar geleden, misschien moet ik een poging wagen de club opnieuw op te richten omdat ik als schaap nog niet van kleur ben verschoten..

 4. WordPress verwijst ook onder deze blogpost op uitstekende wijze naar drie andere blogposten gerelateerd aan deze. Ik weet er nog eentje, waar wordpress geen ruimte meer voor had: dialogen van 5 november

 5. sommige vrienden spelen de slachtofferrol terwijl ze ook dader zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s