zij is zestien

schat ik en honderdzesenzestig libraas zwaar, dat zijn een kleine zesenzeventig kiloos, ik geef toe dat mijn inschattingen zo zijn ingegeven opdat er veel zetten voorbij zouden zwieren.

Er is een familiefeest maar ik weet nog niet of het ter ere is van de overgrootvader van tweeennegentig of ter ere van de vandaag vijftienjarige bruid van God alvast, ik leg het uit. Nog steeds wordt hier de vijftiende verjaardag van een vrouw uitbundig gevierd, want vanaf dat moment is zij vrouw in de breedste betekenis van het woord. Huwen voor de wet mag nog niet tot haar achttiende en ook de kerk, de katholieke maar ook de evangelische stellen die eis voor een door de kerk ingezegend huwelijk. Tot haar achttiende is zij daarom bruid van God.

Voor veel leuke meiden is dat een enigszins onbevredigende situatie, al zijn er kerkvoorgangers die zich opwerpen als der Stellvertreter van God. De term kerkvoorganger moet je hier ruim opvatten, er bestaan ook organisaties die zich opwerpen om de girlpower all over the world te versterken en niet lang geleden bleek op Haiti dat ook voorgangers van de op het liberaal humanisme gestoelde organisaties zich vergrepen aan hun doelgroep. Voor mij dus meteen twee conclusies:

het liberaal humanisme is ook gewoon een religie en 2: als vijftienjarige ben je aan de goden overgeleverd.

Logisch is dan dat de vijftienjarige besluit: ik zoek het lekker in mijn eentje uit, want haar vriendin is meteen ook haar concurrent op de huwelijksmarkt, de sterke vrouw wordt op haar vijftiende geboren!

Soms gaat er iets mis, ze heeft een geliefde gevonden die ook wil zorgen voor hun kroost en ze vergeet haar figuur voor een tweede ronde op de huwelijksmarkt. Een enkele keer al eerder, als bruidje van God ontvangt ze echt veels te weinig prikkels van HemZelf zodat ze zich al op haar zestiende laat gaan tot honderdzesenzestig libraas.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

10 reacties op zij is zestien

 1. marieclaire zegt:

  Wat een achterlijk land dat.

  • @marieclaire: een snelle conclusie die ik niet deel,. Het World Economisch Forum ook niet. Op de ranking Global Gender Gap van 2022 staat het land dicht bij Ruanda, dat staat op 6. Nederland staat op 28 en België op 27. dus een twintig landen lager, in jouw woorden meer achterlijk dus. In mijn blogpost schreef ik dat hier veel sterke vrouwen worden geboren.

 2. uit hun hoge plek al tig jarenlang op de wereldwijde ranking global gender gap, een lijst met ongeveer 144 landen, Noord Korea staat er ws niet bij, moet ik nog even checken..

 3. Na dat ik mijn blogpost plaatste las ik gisteren op de Correspondent het essay van Bregje Hofstede, nederlands schrijfster, met de titel: Waarom ik mijn dochter wil beschermen tegen onze schoonheidsidealen (en daarin zal falen).

  Zij zal hier vast nog reageren met:

  Je stelt dat het maar een zeer enkele keer voorkomt dat een zestienjarige zich even niks aantrekt van jouw schoonheidsidealen, en toch staat juist zij in de titel en wordt ze door jou belachelijk gemaakt in de eerste alinea.

 4. marieclaire zegt:

  Maar wat DOEN die vrouwen dan wat bewijst dat ze zo sterk zijn?

 5. Je kunt dat in het rapport precies lezen, je leggen zich bv niet neer bij het zogenaamde glazen plafond op de arbeidsmarkt of het politieke bestuur, een stuk of tien terreinen worden daarbij in het rapport onderscheiden. Per land, of zeker per cultuur wordt dat heel verschillend praktisch uitgewerkt door de vrouwen. Een voorbeeld van de Filipijnen. een minderjarige mag avonds niet op straat zonder begeleiding van een familielid. Dit beleid wordt erg gedragen door Filippijnse vrouwen/moeders. Ze nemen verantwoordelijkheid in de opvoeding van hun kroost. In Delft werd een speciale kliniek opgezet voor comazuipers, opdat zoonlief niet met een stigma van de normale verslavingskliniek gaat rondlopen. Wat een watjescultuur! Of neem Spanje, waar veel vrouwen in de politiek gaan, de burgemeester van de regio Madrid is vrouw. Zij is niet anti stierenvechten. In Spanje hebben ze ook een vrouwelijke van Lienden. Of ze schrijven een boek, zie Kathleen in Spanje. In Ruanda is het net weer iets anders.

 6. @marieclaire:
  je eerste reactie hier zijn helemaal vijf woorden
  je tweede tien woorden
  je derde dertien woorden

  jouw vierde mag er van mij eentje van zesentwintig woorden zijn, en liefst met een rationele logica.
  Het voordeel van je ultra korte stelling, en je korte vragen is dat het voor mij vrijheden biedt om je beweegredenen te interpreteren naar mijn wensen.

  Als je lid wordt van de Correspondent, wordt je uitgedaagd om als lezer commentaar te leveren op het door de auteur gestelde. Velen reageren daarop en ook op medereageerders met constructieve en respectvolle teksten. En op deze wijze worden alle hoeken en gaten van de kwestie belicht. Deze manier van reageren heeft toch verreweg mijn voorkeur boven wat ik noem “blafteksten”

  Jouw eerste reactie hierboven: wat een achterlijk land dat. vind ik zo’n blaftekst, want zonder enig argument of rationele logica. Ik ben beter van je gewend, zoals op mijn blogtekst het ideale gezin.

 7. Appelvrouw zegt:

  Ik denk dat je hun kracht kunt terugvinden in die 70 kilo. Je moet toch ergens van genieten want abstractie liefde kan je heel eenzaam maken.

  • Er zijn er die haar in de titel als schoonheidsideaal zien, gelukkig. Het schoonheidsideaal dat bv Bregje Hofstede nastreeft na haar zwangerschap door middel van buikspieroefeningen terwijl haar dochtertje dat meemaakt nog voor ze zes maanden is, is allesbehalve abstract, ik denk dat Bregje Hofstede (oa) wil zeggen: op dat moment faal ik al.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s