Sifan Hassan, gelijk geboren?

In Nederland vinden we veelal dat iedereen op de wereld waar dan ook gelijk is geboren. Soms is er het besef dat het niet altijd opgaat en worden er ook mensen geboren met het syndroom van Down, heel misschien in Japan wel percentueel gezien evenveel als in Noord Korea. Voor die gevallen stellen we in Nederland dat ze misschien niet gelijk maar wel gelijkwaardig zijn geboren: een “mongool” is gelijkwaardig aan een “roodharige”.

Op de een of andere manier weten we te voorkomen dat een “mongool” minister-president wordt van Nederland. Ik zie dat als “praktisch omgaan met de realiteit”. Omdat de praktijk weerbarstig is, of in andere woorden: de theorie is soms een mooi sprookje.

Als je in de USA bent geboren is het gewoon onzin dat je gaat trainen voor de marathon want mensen uit Etieopieje hebben per definitie bij de geboorte betere genen voor een marathon, danwel de lange afstanden. Mensen in de USA leggen zich niet neer bij deze wetenschap en blijven trainen voor een overwinning op de marathon.

Wij in Nederland met onze handelsgeest pakken het veel slimmer aan, we nemen Sifan Hassan als vluchteling uit Etieopieje op en we laten haar hard lopen voor ons oranje-goud.

Mijn vrienden in Latijns-Amerika vragen mij: “hoe nederlands is jullie Hassan eigenlijk?” Net zo weinig als onze koningin Maxima, die komt uit het zwarte deel van Argentinieje. Hassan loopt simpel voor het oranje maken van dat zwarte deel. “Nederlanders bestaan ook helemaal niet” volgens onze Maxima.

Sport verbroedert, onder welke vlag spelen de Noord-Koreanen hockey?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

10 reacties op Sifan Hassan, gelijk geboren?

  1. Rob Alberts zegt:

    In de vechtsporten, boven en/of onder de gordel, met vuisten en/of voeten, is dat anders geregeld.
    Niet alleen zijn er gewichtsklassen, maar zijn ook grote, middelgrote en kleine bonden.
    Nationaliteit maakt niets uit. Het gaat er om de kampioenen. En natuurlijk van welke bond je lid bent.

    Het Nederlandse schaatsen doet het iets anders. Om met Olympische Wedstrijden mee te doen kijkt men graag over de grenzen. Scandinavië, Canada zijn populaire uitwijklanden. Wellicht dat Costa Rica ook ooit ontdekt gaat worden door Nederlandse schaatsers.

    PS: ik kan de roem van een Olympisch Kampioen niet claimen. Het is of een individuele of een teamprestatie. Er zit nooit iets van mij bij. Ik doe niet mee en ik volg het niet. Voor mij is er teveel massahysterie bij aanwezig.
    Mooi blog!

    Niet-sportieve groet,

  2. dank voor je reaktie Rob. Ik hoop dat je gelezen hebt dat mijn verhaaltje ook gaat over bijvoorbeeld de klacht dat het nederlandse parlement vooral bevolkt wordt door academci, en er geen bakkers of timmerlieden meer in zitten. En over het koninklijk huis en Poch. En over kosmopolieten. En over het gelijkheidsprookje van het liberaal humanisme.
    Wellicht zijn er wel wat belastingcenten van jou bij de Olympische Spelen?

  3. Ximaar zegt:

    Heb altijd wat moeite met het nationalisme bij bijvoorbeeld de Olympische spelen. Bij Olympische spelen doen Britten mee, bij voetbal Engelsen en Schotten.

    Max Verstappen is in België geboren en werd ook Belgisch Kampioen karten. Woont nu alweer 6 jaar in Monaco. Dus noemen we hem een Nederlander?

    Wat ik wel leuk vond is dat het Sven Kramer nooit gelukt is om Shani Davis voorbij te gaan in de Adelskalender. De lijst met beste all-roundschaatsers. Davis stond 10 jaar bovenaan en is een dik jaar geleden door Patric Roest gepasseerd. Dat terwijl in Chicago alleen wat ijshockeybanen te vinden zijn.

    • Ximaar: dat zou betekenen dat de britse vlag eranders uitziet dan de engelse en de schotse, ga ik opzoeken. Bij de Olympische Spelen wordt inderdaad alles opgehangen aan de vlaggen. Polsstokhoogspringer Mondo heeft een dubbel paspoort, USA en dat van Zweden. Hij kan zich makkelijker plaatsen via Zweden. Een soort administratieve doping dus. Verspringer goud bij de mannen kwam eerder voor Cuba uit. Samengevat kun je concluderen dat de globalisering natuurlijk ook toeslaat in de sport en het niet meer met eerlijke regels valt te herleiden tot sporters met een enkele nationaliteit.

      Sporters vliegen net als het flitskapitaal de wereld rond. En juist daarom ontstaat er behoefte aan trots zijn op de eigen groep en worden de sporters aangegrepen als kleerhangers van de clubkleuren, de kleuren van de eigen groep die als groep wordt bedreigd als groep met een eigen identiteit. Ik herinner me de overgang van de clubtrainer van Cambuur naar Heerenveen: vechtpartijen op de tribunes. Het gedoe over de speler die van Feyenoord naar Ajax gaat en omgekeerd. Het is bijna grappig.

      Het ontkennen van groepsidentiteiten lijkt me geen oplossing, wellicht is een denken op iets grotere schaal, in culturen beter. Misschien op de manier van onderscheiden van culturen zoals Geert Hofstede deed.

  4. Dank Ximaar, ik ben weer helemaal bij. Noord-Ierland is in het jaar 2008 al bijna niet terug te vinden in de britse vlag, misschien wel logisch dat ze bij brexit door Engeland zijn opgeofferd. Het groene van Wales is ook niet in de britse vlag terug te vinden, net zomin als de leeuw, Dat belooft weinig goeds. Voor mij nog even de vraag voor wie niet? Van de Schotten weet ik dat ze denken aan afsplitsing, qua vlagkleuren is daar weinig aanleiding voor, geografisch ook niet echt, het ligt er niet bij als een eiland zoals Man..
    Wel duidelijk is dat wielrenners niet de eenheid gaan smeden, toch nog wat duidelijkheid gelukkig.

    • Ximaar zegt:

      Over NIr heb ik ook een blogbreicht gemaakt. Zie onderaan:
      https://ximaar.wordpress.com/2019/12/21/dec-21-united-celtic-republic/
      Punt is dat volledige oude Ierland, het schuine rode kruis, nog altijd in de Britse vlag zit. Dat hebben ze nooit aangepast. Wales is altijd al een stiefkinje geweest.

      • Best een logisch geografisch geheel qua geel gebied als Schotland zich aansluit bij Ierland. Nadeel is de harde grens over land met Engeland. Je voorstellen voor de nieuwe vlaggen zijn prachtig qua logica, de engelse vlag niet mooi. De naam Zuid-Brittannieje is heel goed taktisch gekozen, Boris ziet het als Half-Brittannieje. En voelt zich onaangenaam omringd door het vasteland.

  5. Ximaar zegt:

    @Jan: Die landgrens is al aangelegd door Hadrianus. https://goo.gl/maps/b7GjDy2weizZQPEy5
    De vlag van ENG is idd niet mooi zonder het blauw van de Schotten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s