de grootfamilie (2)

de kinderopvangtoeslagenaffaire heeft ook duidelijk gemaakt dat Oma en Opa nog steeds erg belangrijk zijn voor de oppas van de kinderen. Omdat de overheid in het neo-kapitalistische systeem het mogelijk wil maken dat elke man en vrouw ter beschikking staat van de arbeidsmarkt, alsof het oorlog is; besloot ze de kinderopvang te subsidieren, ook als de Oma en Opa ervoor zorg dragen.

Die moeten dan wel in de buurt wonen en niet te oud of gebrekkig. Ik denk dat zeventig jaar ongeveer het kantelpunt is, daarna zijn Oma en Opa zelf onderwerp van mantelzorg, dat wordt overigens ook van overheidswege gesubsidieerd. Dus als Pa en Ma zijnde moet je niet langer wachten met kroost tot maximaal je vijfendertigste levensjaar, wil je nog iets hebben aan Oma en Opa, als die al in de buurt wonen. Wonen ze niet in de buurt dan ben je al gauw aangewezen op zwartbetaalde kinderoppas uit Polen en verre omstreken, tel uit je winst als je als groep ook je cultuur wilt laten overleven.

Je kunt stellen dat het voortbestaan van de groep in Nederland, het zorgen voor een nageslacht inmiddels verregaand is geindividualiseerd: gaan Pa en Ma voortijdig uit elkaar, dwz voordat de jongste achttien jaar is, krijgt een van de twee zonodig een bijstanduitkering en de kinderen een subsidie om op schoolreisje mee te kunnen.

Zonder een grondig financieel plaatje te maken, kan ik me niet voorstellen dat het een efficiente manier is om de groep met haar cultuur te laten voortleven met voldoende nageslacht.

Het lijkt op vrijheid-blijheid, en natuurlijk is het prima dat zwangere vrouwen niet meer worden ontslagen op hun werk. In zijn boek IS DIT ALLES? beschrijft Jan Postma (juli 2021, uitgeverij dasmag) dat het nog steeds niet allemaal rozegeur en maneschijn is in Nederland.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s