je eige sores exploiteren

als je dan toch kanker hebt, kun je het maar beter exploiteren ook, dan heb je er nog iets aan. Op de sociale media vraag je geestelijke steun voor je ellende en een bijdrage voor een kop koffie. Of je verkoopt je verhaal aan de meest biedende soort krant of aan een tv-programma. Natuurlijk onder het mom van voorlichting van je medemens die ook plotseling te maken kan krijgen met kanker, lekker bedreigend ook wel.

Er zijn gelukkig doktoren die hebben doorgeleerd over het bestrijden van kanker, maar ze hebben het nog lang niet onder controle. Toch gaat de gemiddelde kankerlijder niet klagen bij zijn publiek over de doktoren die eea nog niet onder controle hebben. Nee, die doktoren helpen hem juist om de grootte van zijn ellende te onderstrepen, er is geen oplossing, het noodlot is nabij: de borst moet worden geamputeerd.

De effekten van het amputeren van de borst zijn natuurlijk levensgroot en voor dat probleem heeft de oncoloog niet doorgeleerd. Het slachtoffer richt haar verhaal naar haar lezers daarom niet op de doktoren, maar bijvoorbeeld op haar echtgenoot: “na het bericht over de noodzakelijke amputatie van haar borst, ging hij vreemd”. Daar kan de lezer wel iets mee, de gemiddelde lezer is deskundig op dat terrein.

“Ons soort mensen” reageert dan met :”wat een hufter”. De rest van “ons soort mensen” liket vervolgens deze reaktie. En het slachtoffer zwijmelt in haar rol bij zoveel bijval.

Maar wat was ook alweer haar sores? Dat was iets met borstkanker en nu krijgt ze bijval over haar hufter. Ik noem dat het exploiteren van je eige sores.

Het werkt heel vaak. En daarom fingeerde Belle Gibson dat ze hersenkanker had, niet operabel. Ze overwon echter haar hersenkanker door goede voeding. En ze liep tegen de lamp: de australische regering legt haar een boete op van 300.000 dollar.

De vraag aan mijn lezers is nu: op welke grond of gronden legt de australische regering haar deze boete op?

-1-zij verspreidde nep-nieuws

-2-zij exploiteert niet alleen zichzelf maar ook de mensen die echt aan hersenkanker lijden

-3-zij misbruikt haar recht op vrije meningsuiting (en dat is in sommige landen niet toegestaan)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op je eige sores exploiteren

 1. Rob Alberts zegt:

  Ik heb het verhaal van Belle gemist.
  Wat de reden was weet ik dus niet.

  Maar je geeft een andere dimensie aan het verhaal.

  Stille groet,

  • je kent het verhaal van Belle niet, maar ik heb er wel een draai aangegeven. Een bijzondere logica.
   Je suggereert bovendien dat ik met het verhaal van Belle ben begonnen. Dat is niet het geval. Mijn verhaal begint met een veralgemnisering van wat ik stelde in mijn blog van 21 juni jongsleden. En dat verhaal ging over het exploiteren van de slachtofferrol, in het geval dat men medisch aan iets ernstigs lijdt. Dat wordt heel vaak gedaan en is erg succesvol. Zo succesvol dat Belle het voorbeeld volgt en een ernstige medische kwaal voorwendt. De gemeenschap in Australieje pikt dat niet om een aantal denkbare redenen. Ik gaf al drie mogelijkheden, misschien is er nog wel een vierde, ik geef jou als lezer zelf de mogelijkheid in te vullen welke “draai” jij er aan wilt geven.

 2. hermanstel65 zegt:

  Alleen nr 1 is strafbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s