ontmoeting negen, vervolg 1

ik passeerde dus de lange kant van de rechthoekige tafel aan de westzijde, ik liep van noord naar zuid en ging aan mijn tafeltje zitten met een blik op het noorden, want daar houden de obers zich op. Dus heb ik ook een goed beeld van de familie die aan de rechthoekige tafel had plaatsgenomen, de familie telde drie mannen en acht vrouwen. Dat verontrustte mij nog niet omdat mannen hier gewoonlijk verdwijnen. Alleen de oudste zoon van moeder speelt een rol van betekenis.

De rol van de man als echtgenote is er vaak een van die van de pitbull, hij begeleidt zijn geliefde naar de dames-wc die ver ligt van de heren-wc in het betreffende lokaal, dat geldt voor een restaurant, een dansgelegenheid zoals een discotheek, maar ook voor een luchthaven. Als pitbull beschermt hij zijn geliefde tegen kapers op de kust, soms zelfs meer dan zijn geliefde heeft gevraagd.

Eenmaal een gezin gesticht met zijn geliefde, wordt zijn rol uitgebreid met ook het beschermen van de gezamenlijke kroost en het bijdragen in de kosten van het voeden en opvoeden van de volgende generatie, in het belang van de hele mensenmaatschappij die niet kan zonder opvolging, gehuwde homoos of lesbische stelletjes kunnen niet die rol overnemen.

Wat vervolgens vaak gebeurt is dat hij er na tien jaar vandoor gaat en pitbull gaat spelen voor een veel jongere vrouw dan de moeder van zijn eerste serie kinderen. Die heeft dit al lang aan zien komen en heeft haar oudste zoon opgevoed tot plaatsvervanger van zijn vader; hij wordt nu geacht de inkomsten van zijn moeder te garanderen.

Deze taak staat op gespannen voet met het idee dat de geliefde van de oudste zoon heeft: ook zij stelt het op prijs dat de oudste zoon zorgt voor haar inkomen en dat van haar kroost met de oudste zoon. Dit voorzienbare konflikt leidde er toe dat de moeder haar oudste zoon toestaat dat hij zijn geliefde slaat, tot de orde roept, alleen als het niet anders kan.

Deze opvoeding is de basis van de overlevering naar de volgende generatie van het zogenaamde machismo, niet gestuurd door mannen maar vooral door vrouwen. Dit mannetje maken van de oudste zoon wordt zeker ook door de vader ondersteund, maar meer nog het prinsgedrag van de oudste zoon tegenover zijn zussen. De zussen van de oudste zoon hebben echt iedereen tegen: hun ouders en de oudste zoon. Daar worden de feministen geboren en schrijvers als Hannah van Binsbergen

(andere zonen komen in mijn verhaal hier niet eens voor, en ze zitten ook niet aan de genoemde rechthoekige tafel waarover later, maar wellicht hebben de zussen wel iets aan hen, ik hoop het)

Even een soort disclaimer: ik ben geen liberaal humanist meer, ik beweer dus niet dat over de gehele wereld mensen gelijk en gelijkwaardig zijn geboren. Ik beweer juist dat mensen niet gelijk zijn, er zijn verschillen tussen man en vrouw en culturen zijn ook niet gelijk. In Nederland en Belgieje bestaan inmiddels wetten die er voor zorgen dat de overheid het inkomen van de vrouw verzekert, als de kostwinner zijn taken gaat uitvoeren voor een jonger exemplaar vrouw.

Wel is het waar dat het een zeer karig inkomen is, die bijstand, en het is daarom dat de moeder ook al jarenlang bezig is om zelf financieel onafhankelijk te zijn, niet alleen in Nederland maar zelfs ook of vooral ook bijvoorbeeld in Suriname. Van de tien fruithandelaren die de laatste tien jaren mijn avocadoos kopen zijn er negen vrouw. Lees hierover ook het boek “De buitenvrouw” van Joost Zwagerman

Het is daarom niet handig om mijn verhaal hierboven een op een te koppelen aan de spreekwoordelijk slechte verhouding tussen de vrouw van de zoon en haar schoonmoeder in het algemeen over de hele wereld. Je mag het wel koppelen, maar weet dan: er is meestal maar een de oudste zoon. Terzijde: ik ben ook een oudste zoon, verder zijn er nog twee zonen en vier dochters. Tot zover mijn disclaimer.

wordt vervolgd

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s