over het c-vaccin: in de wachtkamer van Loes, Kathleen en Mrs. Brubeck

We hebben allemaal wel eens wat en een bezoek aan de huisarts kan al veel helpen. Of een praatje met je buurvrouw, zij leent je haar oor en het is al opgelost, ook een stuk goedkoper als je niet verzekerd bent. En tegenwoordig heb je ook internet, je kunt jouw verhaal kwijt op je blog, bijvoorbeeld het blog dat via Ximaars Bijzondere Bloglijst heel erg makkelijk veel publiek kan trekken. Ik noem dat het Xwelplein. Je kunt op je eigen blog ook reakties waarderen, maar ook reakties weren die je niet aanstaan.

Loessoep maakt heel vaak gebruik van het plein, door haar problemen op haar blog uitgebreid uiteen te zetten, ze lijdt aan de Verlichting, dit is mijn diagnose en ik heb een aantal keren mijn oplossing aan haar gegeven. Doch een patient mag natuurlijk ten allen tijde de medicijnen weigeren, ik accepteer dat, dat heet officieel de souvereiniteit over je eigen lichaam (ik voeg daar aan toe: en je eigen geest). Zo mag je ook een vaccinatie weigeren die van overheidswege wordt gepropageerd.

Wat wil nu het geval, Loessoep geeft volstrekt ongevraagd een verantwoording waarom zij het vaccin toch heeft genomen. Er is niemand die haar tot die verantwoording verplicht, en toch geeft ze die verantwoording, het is natuurlijk ook helemaal niet verboden om die verantwoording te geven. Haar verhaal heeft de grote lijn: doe als ik, en de wereld ziet er heel anders uit. Let wel: doe als ik betekent hier dus: laat je vaccineren.

Loessoep vindt dat iedereen zich zoveel mogelijk moet laten vaccineren, ik vind dat een heel redelijk standpunt, maar ze zegt het niet op die manier omdat ze het moeilijk vindt om strakke adviezen te geven op basis van rationele argumenten aan haar medemens. En dit omdat ze zelf ook niet wil worden aangesproken door anderen met rationele argumenten. Ik schreef hierboven al: Loessoep lijdt aan het liberaal humanisme, zij durft haar medemens niet aan te spreken omdat zijzelf ook niet door de medemens wil worden aangesproken, dit is de laatste vier jaar al zo en ik zie nauwelijks voortuitgang, ondanks enkele prachtige blogs van haar waar de oplossing voor het grijpen lag.

Het is daarom dat ze niet opschrijft: laat je vaccineren want….., nee ze schrijft: doe als ik en dan ziet de wereld er veel beter uit. Ik schreef al, er is volgens mij in de hele wereld geen land waar een vaccinatieplicht Covid-19 heerst. En toch heeft Loessoep de neiging om haar medemens van een advies te voorzien. Dat doet ze op zeer omslachtige wijze omdat ze niet de groep erkent, die op haar beurt allerlei dingen van haar vraagt of kan gaan vragen. Dat is haar ziekte, en die ziekte heet het liberaal humanisme. Zij heeft groot gelijk dat ze haar probleem op haar blog op het Xwelplein gooit, want er zijn nog maar weinig huisartsen die je kunnen genezen van het liberaal humanisme. Negentig procent van de nederlanders is liberaal humanist (ik tot voor kort ook) en de huisartsen zijn dat ook. Ik denk dat dit ook geldt voor Belgieje, het zal -denk ik- niet veel afwijken.

Je hebt ook ziektes waar huisartsen wel meer van weten dan ik, Kathleen heeft er twee. Ze heeft soms last van depressies, net als djaktief, en ze heeft ook nog…… Ze schrijft daarover op haar blog Kattebelletjes, en die laatste ziekte is een sterk argument om even af te zien van een vaccinatie tegen covid-19. De lezers van haar, waaronder ik, accepteren volledig haar verantwoording richting haar bloglezers waarom ze afziet van het vaccin. Nogal logisch: noch mezelf, noch Matroos Beek heb ik leren kennen als medisch deskundige. Matroos Beek en ik kunnen dus niet meer zeggen dan: ach wat erg, je beslissing is -denk ik- helemaal honderd procent juist.

De vraag die ik nog wel heb is: waarom legt Kathleen, net als Loessoep op haar blog verantwoording af aan een groep lezers, terwijl in de hele wereld helemaal  geen enkel land bestaat waar vaccinatieplicht heerst mbt covid-19. Voor Loessoep heb ik het antwoord al gegeven.

Voor Kathleen: zij speelt de slachtofferrol. Zij vindt net als Loessoep wel dat er ergens een groep bestaat aan wie ze verantwoording is verschuldigd, en Kathleen heeft erge sterke medische papieren. Geen enkele Xwelpleinbezoeker zal het zich in zijn hoofd halen haar medische papieren te betwijfelen. Het is ook daarom dat Kathleen beweert dat ze zich niet bezig hield met mensen zonder die medische papieren over hun vraag wel of niet vaccineren. Want daarover kan een Xwelpleinbezoeker zoals ik zich natuurlijk wel een oordeel over vormen. En Kathleen wil ook niet beoordeeld worden, net zomin als Loes, Kathleen heeft ook last van de Verlichting

Kathleen beweert dat ze een veilige omgeving wil scheppen op haar blog, voor ik denk Matroos Beek onder andere. Zij heeft daar natuurlijk de ruimte voor omdat ze zelf voldoende sterke medische argumenten heeft qua covid. En op de een of andere manier vindt ze dat Matroos Beek zichzelf niet kan verweren. Misschien heeft ze daar gelijk in.

Of ze denkt dat haar blog op het Xwelplein, net als Mrs. Brubeck, een theekransje is dat door Kathleen veilig gehouden moet worden, als ware het een besloten whatsappgroep. Dat nu lijkt me de grootste misvatting, lijd je aan een ziekte die de veiligheid vereist van de spreekkamer van een specialist, vertel je verhaal dan daar. Dat is het betaalde oor, maar als je niet verzekerd bent ook veel duurder. Wil je de wachtkamer met het plebs ontlopen zoals Mrs. Brubeck, is het nog veel duurder.

Er zijn heel veel mensen op deze wereld zonder ziektenkostenverzekering of geld voor een eigen huisarts of een gratis WordPress-abonnement. Zij zijn op de buurvrouw aangewezen-

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s