ik heb er familie wonen

en zo heb ik ook hun taal leren kennen en waarderen. Ze kunnen erg goed kaartspelen, we leerden een vriend het nederlandse klaverjassen, en na drie spelletjes oefenen hebben we nooit meer gewonnen, je moet weten dat je dit spel paar tegen paar speelt, maar ook met een nederlandse partner won hij simpel de game. Ik heb het over vlaamse belgen- In mijn woonland leerde ik een excentrieke waal kennen, ook veel humor en hij kon ook vlaams lullen en mijn nederlands verstaan.

Hij leverde voorheen produkten aan het belgiese leger en daar is tweetaligheid gebruikelijk en ook wel handig om tegelijk dezelfde kant op te schieten in tijden van oorlog. Zijn spaans moest ik wel regelmatig verbeteren/verzachten, of beter gezegd het volume waarmee hij zijn spaans bezigde, het miste de ronde kantjes die ik van de vlamingen gewend was, ik noemde niet voor niets eerder de vlamingen de nicaraguanen van Europa.

“Te midden van alle grauwheid geeft een openstaande poort van een herenhuis zicht op een weelderige tuin. Hier houdt advocaat Jean-Jacques Vandebroucke kantoor, de man die Komen in het Franstalige blad Wilfried de meest Belgische aller steden noemde en die dertig jaar in de lokale politiek actief was.”

Een ander citaat in het artikel in de Groene Amsterdammer van 26-2-2020 van de hand van Tomas Vanheste.

“Wie de Vlaamse en de Waalse media volgt, kan niet heen om het idee dat het twee verschillende werelden zijn. Zij brengen andere politici en beroemdheden in beeld. Aan de belangrijkste literaire prijs maken de Vlaamse kranten geen woord aan vuil en vice versa”

Ik heb het hele artikel met belangstelling gelezen, twee vragen heb ik:

-die belastingvrijstelling voor bedrijfswagens, waar Kathleen het over had, geldt die zowel voor de Vlamingen als voor de Walen?

-die vergelijking van de belgen met de nederlanders in de beloofde serie, is dat wel urgent? Van verschillen kun je veel leren, maar is het niet meer urgent om de Vlamingen en de Walen te vergelijken op bijvoorbeeld het beleid: ” het tegen gaan van verkrachtingen”?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op ik heb er familie wonen

  1. welkom Reservation Cooking!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s