Franca Treur en haar romanfiguren in Dorsvloer vol confetti

Ik las ook Dorsvloer vol confetti van Franca Treur, nadat ik van Lale Guel: Ik ga leven las. Volgens Franca Treur in de Groene Amsterdammer is er veel overeenkomst tussen deze twee boeken. Zelf vind ik de verschillen groter dan de overeenkomsten.

Hieronder ga ik niet in op die verschillen, ik neem als referentie voor deze recensie slechts mijn eigen ervaring en beleving als zoon van een kleine boer, weliswaar niet in Zeeland, en ook het boek Lieveling van Kim van Kooten.

Franca Treur worstelt net als Pauline Barendregt (die met Kim van Kooten het boek Lieveling schreef) met de vraag in hoeverre je je moeder in het openbaar in een boek mag afbranden.

Franca Treur voert daarom de romanfiguur Katelijne op, die grotendeels bestaat uit Franca Treur zelf. Maar die niet voldoende body heeft om zelfstandig haar rol in de roman te vervullen. Om als lezer Katelijne te begrijpen treedt Franca heel vaak zelf nog op om haar doen en denken en laten te verklaren, natuurlijk in de filosofie van Franca de auteur.

Dat zou onnodig moeten zijn, zij onderschat de lezer, sterker: zij beledigt de lezer, want die verduidelijking is vaak helemaal niet nodig.

Opvallend zijn de grote tegenstellingen tussen Katelijne en Franca de auteur. Deels is Katelijne net zo erudiet als Franca en deels is Katelijne net zo dom als haar hele boerenfamilie rond WestKapelle in Zeeland. Het is een belediging van de boerenstand, van mij ook, hoewel geboren in de Achterhoek.

Denkbaar is dat op deze manier Franca Treur probeert haar moeder niet veel dommer dan Katelijne en haar broers te laten overkomen. Op de achterflap wordt gesproken van ook “een liefdevolle omschrijving van haar familie.”

Ik vind het nogal een vileine, zo niet achterbakse manier om je “liefde” voor je familie zo uit te drukken, geef mij dan maar Lale Guel.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s