de verkiezingen TK juli 2021 gaan ergens over, dus splinterpartijen over de reling

het was dacht ik in Zweden, een partij die niet voor kernenergie was werd regeringspartij en dwong af dat de beslissing om vier nieuwe kerncentrales te bouwen zou worden genomen in de allereerste maand van de nieuwe regeringsperiode. Dan had die coalitiepartij nog ongeveer vier jaar de tijd om hun teleurgestelde kiezers een en ander uit te leggen en te compenseren met beslissingen die wel waren beloofd.

Daarom dacht Rutte, ik moet deze maand Omtzigt definitief over de reling duwen, dan hou ik voldoende tijd over om dat nog recht te lullen. Hij vond Ollongren bereid te lekken via het A4tje op de foto. Op dat moment stonden al nieuwe verkenners klaar achter de schermen, binnen vier uur werden die aan het werk gezet, terwijl de verkenners werken in opdracht van de Tweede Kamer, ik denk wel dat de fraktieleiders in de Tweede Kamer dat hebben gefiatteerd, onder stoom en heet water.

Later vond Rutte Ollongren opnieuw bereid om hem op 1 april om half acht te bellen. Zij was al verkenner af, was ook niet echt ministerabel meer, ook omdat ik denk dat Kaag haar al niet meer betrouwbaar acht.

Her rijtje van de zeventien partijen: ik deed een schatting wie er voor of tegen nieuwe verkiezingen zou zijn. Dat is eigenlijk maar een grote partij, het CDA. Als Omtzicht met een eigen lijst Rechtsstaat aan de verkiezingen in juli aanstaande meedoet, trekt ie niet alleen andere partijen leeg, maar vooral het CDA. Dus het CDA is mordicus tegen.

Ook een aantal splinterpartijen zullen vrezen voor hun aanwezigheid in de Tweede Kamer na juli 2021. Want deze verkiezingen gaan ergens over en de kiezer gaat dan strategisch stemmen op Omtzigt, D66, de CU, de partij voor de Dieren, de SP en de VVD en de PvdA. De SGP wint een zetel, hun achterban is niet wisselvallig.

Bij1 wordt leeggezogen door DENK, 50+door iedereen, Volt door D66.

BBB blijft er in, omdat de boeren hun belangen niet meer zien verdedigd door het te verwachten minimale CDA zonder Omtzigt.

Dus tegen nieuwe verkiezingen zijn een drietal splinterpartijen en het CDA dat mordicus tegen is.

De VVD denkt er nu over na: Morgen een Edith Schippers leveren om de VVD met een nieuw voorvrouw de zetels van TK 17 maart te verzilveren, of de oppositie in te gaan na de verkiezingen van juli 2021, waar Schippers zich rustig kan voorbereiden op een nieuwe lijn van de VVD in toekomstige regeringscoalities.

Dus ook de VVD kan zich wellicht wel vinden in nieuwe verkiezingen.

Met de stelling dat de de verkiezingen in juli aanstaande ergens over gaan, is de kans klein dat de kiezer een houding aanneemt van: ja, hallo zeg , ik was op 17 maart 2021 al bij de stembus. Ik zie zelfs Mack dit keer gaan.

Maar zoals eerder beweerd: onder voorwaarde dat Omtzigt wel met een eigen lijst komt, anders zou de kiezer wel eens moe kunnen worden van weer een gedoe. Kom op Omtzigt, en gun in augustus Wopke Hoekstra een ministerpost in je kabinet.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s