Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag

een groep nederlandse IKON journalisten, liep in een hinderlaag in 1982 in El Salvador, precies 39 jaar geleden  en werd  koud omgelegd door het el salvadoreense leger..

Nu is vandaag de zaak voor de rechtbank in El Salvador heropend, nadat eerder de zaak als onderdeel van een verzoeningscampagne in de doofpot werd gestopt.

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

9 reacties op Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag

 1. Rob Alberts zegt:

  In mijn ogen is het schandalig dat men zo laat is begonnen met dit proces.
  Een verzoeningscampagne m.b.t. moorden stuit mij tegen de borst.

  Stille groet,

  • Rob, de zaak is eergisteren heropend, dus niet eergisteren begonnen. Je zal nooit ontkomen aan een zekere vorm van dealen.en die vorm van het dealen ligt ergens tussen bijltjesdag en vergeven en vergeten.

   Gelukkig kunnen we per land leren van hun ervaringen Tjechieje stuurde alle militairen boven de rang van majoor definitief naar huis, Polen deed dat niet en daar hebben ze nu nog spijt van. De hardliners in Polen ontpopten zich als sociaal-democraten a la Rob Alberts in Nederrland en zitten nu nog op hun zelfde plek in Polen.. Zoals in Nederland NSB-ers zich achteraf ontpopten als verzetsstrijders. Als het om kleine vissen gaat, val ik daar niet over.

   Dat de ernst van het delict een rol speelt staat buiten kijf. Verder heb je ook nog de onduidelijke posities, de burgermeesters in oorlogstijd, die vertelden te hebben gered wat er te redden valt. Niet alle Schindlers zijn helder, zoals bijvoorbeeld de houding destijds van de joodse raad.
   De zaak van de IKON journalisten is goed gedocumenteerd, de nederlandse journalist Jan Schmeitz schreef er een boek over. Belangrijk is verder dat de van moord verdachten kunnen rekenen op een eerlijk proces.

   Rob, je verzuchting dat eea je tegen de borst stuit, vind ik een enigszins gratuite en luxe verzuchting die past bij een kosmopoliet maar niet bij jou..

   • Rob Alberts zegt:

    Lees ik nu goed dat je mij vergelijkt met; hardliners in Polen, Nederlandse NSB-ers, kleine vissen?

    Ontzeg je mij het uitspreken van schande over de gang van zaken rond dit proces?

    Ja, ik ben mij er van bewust dat ik de precieze informatie ontbeer over het land, de moorden en de procesgang.

    Mijn gedachten waren en zijn bij de naasten van de betrokkenen.
    Mijn wens was vooral een eerlijke rechtsgang.

    Vriendelijke groet,

 2. nee Rob, ik verweet je enkel een gratuite verzuchting die ik van een Maxima wel verwacht.

 3. Ximaar zegt:

  Ik weet wel dat het me destijds erg veel heeft gedaan, net als de moord op Romero. Was ook een fan van veel Ikon-documentaires, naast die van de VPRO. Na zoveel jaren slijt dat weg en nu dacht ik; o ja. Komt omdat er na die tijd ook veel is gebeurd en ik met telkens afvroeg wie zit daar nu echt achter en wordt het juist meer of minder. Op heel veel van die vragen gaan we nooit het echte antwoorden krijgen. Ben ook benieuwd of dat bij dit komende proces wel gaat gebeuren. Er zijn mensen met een ‘verkeerde’ agenda. Maar heel vaak gaan dingen mis door een samenloop van omstandigheden. Mensen waren bijvoorbeeld op het verkeerde moment op de verkeerde plek en/of in de communicatie tussen opdrachtgevers en uitvoerders ging iets mis.

  • jouw antwoord nodigt me erg uit voor een reaktie, maar ik leg me zelfcensuur op gezien de situatie in mijn woonland. Wel een heel andere onschuldige vraag aan jou als deskundige: de statistieken van wordpress doen soms raar, geeft bv Appelvrouw een comment, heb ik volgens de statistieken nul views en nul comments. Nu van jou drie views, twee homepagina en een op Koos Koster, klopt dus, maar het land waar het vandaan komt is Belgieje. Maar misschien ben je even in Belgieje, dat kan natuurlijk.

 4. Ximaar zegt:

  In browsers als Firefox kan je ‘volg me niet inschakelen’. Dan krijgt je statistiekenverzamelaar geen info. Zelf ben ik de afgelopen jaar NL niet uit geweest. En de paar keer buiten Alkmaar zijn op 1 hand te tellen. Dus geen idee hoe ik in België kom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s