Aldo van Eyck en Mrs. Brubeck

het beroep architekt is een heel mooi, niet officieel erkend beroep. Iedereen kan zich architekt noemen anders dan een neuroloog of psychiater. Iedereen kan zich architekt noemen dus dat doe ik ook, maar ook iedere huisvrouw weet precies waar een huis en keuken aan moet voldoen, zij is per definitie deskundig, sparringpartner bij uitstek,  en daarom is architekt zo”n mooi beroep en huisvrouwen moeten zich dus architekt noemen.

In hun opleiding krijgen ze kennis over:  materialen, over het belang van de zon-en windrichting, over de mogelijke overspanningen op de begane grond en op de eerste verdieping, over de eisen aan het onderhoud waaronder het schoonmaken van de materialen, het onderhoud dat niet allemaal op pappa-dag kan. (er is een mooi boek van ramenwassers hierover)

Niet alleen architekten maar ook huisvrouwen werden vroeger opgeleid, ze leerden koken, naaien, kinderen opvoeden (nu geeft Ximaar lessen in eenpansmaaltijden op internet aan Appelvrouw , aan mij en aan marieclaire bijvoorbeeld).

De opleiding van architekten gebeurde in de jaren zestig-zeventig aan de TUDelft afdeling Bouwkunde met een groot aantal vrouwelijke studenten.

Aldo van Eyck, een van de dan top-architekten toen gaf daar les., bovendien bleek hij een groot didakticus (net als Oliver Sachs op zijn terrein neurologie), in Nederland heeft een hoogleraar ook een deeltaak in het onderwijs, naast de taak onderzoek plegen, ten faveure van de wetenschap architektuur.

Maar een ramp ontwikkelde zich in de jaren zestig. Nederland bouwde als een razende de omliggende weilanden vol, en de oude stadswijken moesten gerenoveerd of afgebroken. De mei 68 revolutie liet zich gelden op de universiteiten. Studenten keerden zich tegen de afdeling architektuur van Aldo van Eijck met het populistische argument dat ze geen villaas meer hoeven te bouwen, villaas waar overigens ook huisvrouwen en kinderen in wonen. Nu moest er voor de volkshuisvesting worden gebouwd, voor het plebs in grote aantallen. Aldo van Eyck kon praten als Brugman en ook Herman Hertzberger: dat ook voor de volkshuisvesting kwaliteit is geboden waarbij huisvrouwen zinnige dingen kunnen zeggen.

Het heeft niet mogen baten, ze werden afgeschoten, het egalitaire van het liberaal humanisme eistte zijn tol, het aantal volkshuisvesting woningen boven het eerdere aantal villaas gaf een alibi voor minder hoge eisen aan de volkshuisvestingwoning, begrijp dit ook als: de huisvrouw, later ook de groene weduwe genoemd, betaalde de rekening.

Produkten als de Bijlmermeer  was het gevolg, de mode is nu alweer ver weg omdat er alleen een Surinamer naar toe gestuurd wilde worden bij gebrek aan beter. Rob Alberts, verdediger van het gelijkmatige  denken sinds Sint-Juttemis doet zijn best het egalitaire denken in Delft 1970 te verdoezelen met het kleurrijke (eerder tinten zwart) van de gemeenschap nu in de Bijmer, iets wat in 1970 nog helemaal niet speelde in Delft. Een wanhopige verdoezeling, maar geen verdediging, typisch iets van een burgerjournalist naast de ouderwetse journalist, hierover hierna in deel twee.

deel twee;:

Midden 2005 begon het nederlandse dagblad de Volkskrant het Volkskrantblog. De krant was erg geschrokken van het feit dat de aanhang onder het volk voor het denken van Pim Fortuyn toch wel erg groot was, zonder dat de krant dat in de gaten had, dus wilden ze meer op de hoogte gehouden worden van de mening van het volk door middel van de burgerjournalisten, de volkskrantbloggers. Ook hun eigen echte journalist als Bert Wagendorp plaatste zijn sportcolumns op het Volkskrantblog. Hij vertrok na een aantal jaren want kon niet meer tegen de niet-normen die de burgerbloggers aan zich zelf stelden, hier kan Rob Alberts ook iets van leren. De moderator die de Volkskrant had aangesteld werd ook erg moe en de Volkskrant verkocht het zaakje. Op HEMA-achtige wijze wist de Onafhankelijke Bloggersassociatie de voorpagina te redden en een paar jaar later deed Ximaar het helemaal in zijn eentje opnieuw. Ximaar heeft geen moderator. Dat pleit voor hem en voor de bloggers die op zijn voorpagina verschijnen. De bloggers op Xwel gaan niet zomaar zonder rationele reden schelden.

Het probleem is nog wel dat “niet zonder rationele reden” een vaag begrip is. Vaak neemt men het zekere voor het onzekere:

-door ” te abstraheren van”, voorbeeld: “het gaat er vooral om dat jezelf gelukkig wordt” Wie o wie  zou nu daarover kunnen vallen, een vijftienjarig meisje in een opvangkamp op een grieks eiland misschien, maar zij heeft maar beperkte reaktie mogelijkheden.

-ik schrijf op wat ik voel  (Mrs.Brubeck)

-door de ruimte op het Xwel”s platform te zien als privee-ruimte, het is mijn blog en ik schrijf daar wat ik voel. En meteen de verwarring met

-ik mag op mijn blog mijn vrije mening uiten. Dit is een misverstand. In Nederland mag je niet alle meningen uiten op een Xwel-platform, wat daarop wel of niet mag maakt de nederlandse rechter uit.

-door alle 43 drogredenen op Wikipedia te gebruiken, dit is niet moreel verwerpelijk, maar iets wat precies een gewone echte journalist als Bert Wagendorp wel achterwege laat, want het komt erg heel zwak over.

-door heel voorzichtig te reageren op andere reageerders op een blog van bijvoorbeeld Rob Alberts. Dat doet Rob zelf ook heel voorzichtig: hij reageert niet, hij reageert met een like maar daar moet je wel naar zoeken wie die like plaatste en hij reageert met tekst met een bijzondere groet waaruit je zijn humeur kan aflezen. Ik vind dat wel helder en genuanceerd van Rob. Het niet reageren van medereageerders onder elkaar op elkaar vind ik veel te voorzichtig.

Deze twee denklijnen,

1-die van Aldo van Eck/Oliver Sachs versus

2- die van de burgerjournalist Rob Alberts en professioneel journalist Bert Wagendorp, beiden liberaal humanistisch journalist,

beide denklijnen hebben iets van het willen verbeteren van de mensheid in het algemeen, maar ik heb zo mijn idee wie de huisvrouw/architekt bovenaan het lijstje zet.

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s