Harry/Meghan en de groep (1)

“iedereen is goed en gelijkwaardig geboren” zo luidt de stelling in de heersende mening in Nederland. Die stelling houdt ook in dat aan het individu de vrijheid wordt toegekend om zelf te bepalen met welk ander vrij en gelijkwaardig individu op deze aardkloot een relatie aan te gaan of ook juist niet. Het verhaal bij Oprah van Harry/ Meghan laat vandaag zien dat de werkelijkheid iets anders in elkaar steekt.

Het engelse koningshuis erkent dat baby”s van kleur kunnen verschillen, en het koningshuis heeft normen met de betrekking tot die kleur. Het koningshuis, de groep, Harry/Meghan noemen het The Firm hanteert die normen voor haar onderdanen/groepsleden Harry/Meghan en ook de baby. Dat vinden Harry/Meghan niet leuk en ze kiezen ervoor om zelf te beslissen of ze nog wel met The Firm te maken willen hebben. Mooi is dan om te zien dat het met die vrije keuze toch wat tegenvalt. De consequenties van het interview bij Oprah zijn weergaloos: de afvalligen van de ideologie van de groep worden “onthoofd”, zoals het ook bij andere ideologiejen gebeurt.

Een positief resultaat van deze vertoning is dat het duidelijk maakt dat een aantal basis-ideejen van het liberaal humanisme aan een aanpassing toe is. Het ontkennen van  groepen in de samenleving, in dit geval het ontkennen van The Firm door veel mensen  in Nederland leidt tot naieviteit. Je ziet dan niet hoe veel kracht de groep heeft om als groep te overleven, deze is groter dan de kracht van elk individu die in deze groep leeft.

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s