biodiversiteit en globalisering

De zoon van vrienden van mij is vandaag jarig en wordt dertien jaar. Vorig jaar vond ik een leuk kadootje voor hem in de plaatselijke supermarkt. Die is inmiddels dicht, ook als gevolg van de corona-crisis.

Nu heb ik ongeveer twintig jaar geleden een aantal tiepen avocadoos geplant, ongeveer zes soorten. Door de pitten en de bloemen en de bijtjes kwamen er spontaan bomen bij. Ik vatte het idee op dat ik aan zoon D. van elk soort avocado een exemplaar zou geven, met een zelf bedachte naam van de soort. Maar heb ik er wel dertien? Ik heb er zeventien, zo bleek

De niet raszuivere heten hier criollo, de inheemsen. Ik heb hier klanten die willen alleen mijn inheemsen, want heerlijk van smaak. Dat komt heel erg goed uit, want ze zijn niet goed voor de export: ze rijpen te snel en zijn te klein qua grootte. Misschien moet ik het omdraaien: de doorgefokte export-avocadoos zijn geselecteerd op langzame rijping ten koste van hun smaak.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op biodiversiteit en globalisering

  1. vergeef me de term: doorgefokt op langzame rijping, als ik het heb over de export-avocado.
    Hebben jullie in Nederland en Belgieje dan geen recht op een avocado? Misschien niet.
    Mogen jullie het vliegtuig pakken om hier een lokale avocado te proeven? Misschien niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s