wat te doen (3)

In de Middeleeuwen lagen de zaken lekker duidelijk. De Adel heerste samen met de Kerk. Beide hadden de grond in hun bezit. De grond was de basis van de inkomsten van het land, de grond moest wel ontgonnen worden en bewerkt. Een systeem van hereboeren (nauw verbonden aan de adel) en pachterboeren zorgden voor de bewerking van de grond. De pachterboeren en hun familie werden ook wel lijfeigenen genoemd.

Ze behoorden letterlijk tot het eigendom van de hereboer. Tot nog niet zo heel lang geleden had de hereboer het recht om de dochters van de pachter te ontmaagden.

Niet iedereen was gelukkig met deze situatie. Door ook de ontwikkeling van de techniek werden de produkten meer en meer verhandeld via de markt. Een nieuw tiepe mens ontstond, de consument. Maar ook een groep nieuwe rijken, de handelaren die rijk werden van inkoop en verkoop van produkten zonder zelf grond te bezitten.

Deze nieuwe rijken wilden ook wel de dochters van de pachterboer ontmaagden, maar kregen daarvoor weinig steun. Niet van de dochters, niet van de Adel en niet van de Kerk. De laatste twee stelden de vraag: wie ben jij eigenlijk handelaar, je hebt geen grond!

En dus geen identiteit, de handelaar had een verhaal nodig, waarbij het niet bezitten van grond geen rol speelt. Dat verhaal werd gevonden door de filosofen, de filosofen van de Verlichting: zij vonden uit dat alleen al het feit dat je als mens bent geboren bent, jou het het recht geeft om iets te vinden, een mening te hebben, ook al heb je geen enkel stukje grond in bezit.

Je kunt stellen, laat ik het meer voorzichtig brengen: ik kan stellen dat de Verlichting een heel grote stap voorwaarts is in de geschiedenis van de mensheid.

De dochters van de pachterboer zeiden nee tegen de hereboer, want ik ben gelijk en gelijkwaardig aan u geboren, hebt u niet de krant gelezen?

Je kunt deze stap in de geschiedenis nauwelijks overschatten: je kunt als hereboer niet meer met goed fatsoen je vriendin met de haren door de hotellobby slepen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s