Loessoep heeft last van de Verlichting

Een lang verhaal op haar blog, als ze kritiek uit op haar medemens is dat een liefdesuiting. Maar ze zit nog wel in haar maag met deze uitspraak en probeert vooral zichzelf te overtuigen.

Ze is daarbij behoorlijk open, behalve over haar vermogen om zelf kritiek te ontvangen. een eerdere poging van mij om haar eigenschap meer maatschappelijk te verklaren in plaats van individueel, als een persoonlijk gebrek, leverde mij een ban op van haar, ik mag niet meer bij haar reageren.

Vandaar nu op mijn eigen stekkie mijn stelling dat ze een probleem heeft met de Verlichting: in de Middeleeuwen waren de adel en de Kerk de baas, de hereboer mocht de dochters van de pachtboeren, zijn horigen, ontmaagden, ze waren zijn eigendom.

De Verlichting zorgde voor de ideologie van het opkomende burgerdom. Niet alleen de kroost van het blauwe bloed had rechten maar elk mens werd gelijkwaardig geboren en elk mens werd in principe goed geboren.

Deze nieuwe ideologie gaf mede de basis voor een ware revolutie: het blauwe bloed en de Kerk hadden het nakijken, de hereboer raakte de dochters van zijn pachtboeren kwijt.

Die dochters zijn sinds die tijd helemaal van zichzelf. En daaronder lijdt Loessoep. Ze voelt zich verantwoordelijk voor de mensheid maar durft niet haar vriend aan te spreken want die is ook van zichzelf.

Loessoep lijdt erg onder het uitblijven van een kleine aanpassing van de Verlichting: de mens is meer van zichzelf dan in de tijd van de Middeleeuwen, maar zeker nog steeds lid van vele groepen en gemeenschappen zoals kerk, werk, familie, school, buurt en sportclubs etc. Deze gemeenschappen hebben de neiging te overleven. De kracht van deze overlevingsdrang is sterker dan de kracht van elk afzonderlijk individu om te overleven in deze vele gemeenschappen

Het individu heeft dus zeker het recht haar en zijn medemens aan te spreken op de waarden die andere leden in deze vele gemeenschappen vertegenwoordigen en verdedigen. Dit recht geldt voor Loessoep en voor mij.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s