liberaal humanisme en pannenkoeken bakken

De buurvrouw D. van Thomas Pannenkoek vertelde Thomas dat ze wat aan haar gezicht gaat laten doen. Eigenlijk is dit een heel bijzondere aankondiging. Maar misschien is Thomas een heel bijzondere man en hoopt zij op een originele reaktie van hem.

Helaas moet ze konstateren dat Thomas precies zegt wat al veel meer mensen opmerkten, Thomas antwoordde volgens de normen van de gemeenschap van hen beiden. Thomas valt zichzelf ook tegen en hij vervalt vervolgens in een zelfkritische bui waarbij hij zich als individuele persoon tentoonstelt, een tijdje geleden geheel vrij en goed geboren en in staat een ongebonden en aangename reaktie te geven op de aankondiging van buurvrouw D. die iets aan haar gezicht gaat laten veranderen. Heel logisch is dat hij zich ook verdedigd met de filosoof Kant van de Verlichting: dat de bedoelingen van zijn opmerkingen goed zijn.

Het overgrote deel van de reageerders op het verhaal van Thomas haken aan binnen dit raamwerk van het liberaal humanisme; de goede bedoelingen van Thomas en die van buurvrouw D in het bijzonder. Een enkele reageerder zoals mrs. Brubeck rept over de normen die de gemeenschap stelt en die zij niet altijd pikt. De maatschappij of liever kleiner: de gemeenschap waarin Thomas en zijn buurvrouw schrijven de reaktie van Thomas voor. En Belgen moeten dat meer omfloerst uitdragen dan Nederlanders.

 

Reagerend op de reageerders weigert Thomas speels de veren in zijn reet gestoken en hij ontwijkt de kritiek daar waar hij de normen van zijn gemeenschap niet ziet en zijn rol daarin. Hij trekt zich echt wel de kritiek van buurvrouw D. aan, maar heel erg persoonlijk en ziet zich zelf niet als onderdaan van hun beider gemeenschap, hij is een uniek element, een geheel origineel en authentiek zelfdenkend wezen.

Buurvrouw D. stelde volgens mij een belangrijke vraag. De in totaal eenenvijftig reakties waarvan twintig van Thomas op de reageerders bleven vooral steken in particuliere oprispingen van individuele, goed geboren vrije exemplaren van de mensheid. Als meelezer ben ik teleurgesteld, ik denk dat buurvrouw D. ook teleurgesteld is. Ze gaat haar beslissing dat ze iets aan haar gezicht gaat laten doen niet meer aankondigen, omdat ze het antwoord al kent. Zij kent en erkent haar gemeenschap met haar normen en ze laat daarom iets aan haar gezicht doen omdat haar gemeenschap dat van haar vraagt.

Ze hoopte heel even dat Thomas geen lid van haar gemeenschap zou zijn.

Ik kan Thomas jullie aanraden, hij kan goed schrijven over reeele situaties.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op liberaal humanisme en pannenkoeken bakken

  1. Ik word stil. Was dat al, maar ben het nu nog meer. Mijn stoel schuifelt achteruit en ik licht mijn dichterlijk gat om te salueren voor dit mooi logje. Mooi, Jan, dank je wel.

    Om even verder te breien op je conclusie wat D. betreft. Als ze haar gezicht laat behandelen (en het zal gebeuren, want ze worstelt er al veel te lang mee) is het niet om de gemeenschap te plezieren, maar puur om zichzelf beter te voelen. Zoiets kan ik enkel maar toejuichen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s