wiebeltafels

als je veel buiten de deur eet, zit je meestal aan een vierkante tafel met vier poten. Een tafeltje met drie poten heb je ook nog steeds, deze wiebelen in theorie nooit of te nimmer. Maar kennen het gevaar dat ze kantelen over de as AB, de as BC of over de as CA. Als de drie poten een grote amplitude hebben, dus op de maximale cirkel van het tafelblad, dan is het gevaar te overzien. Een nadeel is dan nog dat de drie poten onder de tafel in de knoop kunnen liggen met je eigen benen.

Dat probleem is te verwaarlozen bij een tafel met vier poten onder de hoekpunten van het tafelblad. Beneden volop ruimte om te voetjevrijen, je hoeft slechts op te letten met wie.

Het grootste probleem van een tafel met vier poten is het wiebelen. De ondergrond is zelden gelijkwaardig qua hoogte, en de ondergrond moet ook regelmatig worden gedweild. Dan is het handig dat het tafeltje een nummer heeft en steevast op dezelfde plek staat en een verstelbare poot heeft, eentje is echt voldoende *). Mits er een ober, salonero of een salonera is die de verstelbare poot kan handlen.

Voor een visrestaurant in een meer open ranch is een schelpenvloer, schelpen op zand, ook handig, je schuift je tafel een paar keer heen en weer totdat elke poot zijn steun heeft gevonden.

Eigenlijk stoor ik me pas aan een wiebelende tafel als het dienstdoende personeel het probleem niet ziet. Of wel, maar de tafel al aan een kant optilt als ik nog niet mijn glas wijn heb veiliggesteld.

Omdat ik mijn tafel in het restaurant niet alleen gebruik om mijn bord eten op hoogte te houden, maar ook voor het schrijven in mijn schrijfblok en mijn onderarmen op het tafelblad, heb ik zo mijn favourite restaurants gezien de hoogte van de stoelzitting tov de hoogte van het tafelblad. Vandaag een geheel nieuw ameublement in mijn restaurant in het dorp D. De nieuwe stoelen drie centimeter lager dan de oude, er stond er nog eentje. Het personeel zag dat ik een en ander vergeleek, maar stelde me gerust: op de nieuwe stoelen komt nog een kussentje van drie centimeter. Dat vind ik nou service, ik blijf hier komen.

*) meubelmakers die een tafel met vier poten voorzien van twee poten die verstelbaar zijn qua hoogte, moeten uit de gilde van meubelmakers worden gezet, zij maken de saloneraas gek

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s