Loes gaat de gemeenschap in de steek laten

ik voelde me altijd verantwoordelijk voor het redden van de wereld

Commentaar: daar word ik vaak wanhopig van. Ik voelde me vies en schuldig, dat hielp niemand en zeker niet de wereld. Bovendien hoeft deze wereld niet gered te worden, ze draait wel door.

Wij mensen niet, ik ben wel verantwoordelijk voor mijn eigen leven. Ik kan zelf beslissen welke impact ik maak. Ik kan kiezen hoe ik reis, hoe ik  eet, wat ik doe, waar ik mijn tijd aan verspil, welke angsten ik aanga, of ik mezelf ontwikkel of niet.

Ik voelde me verantwoordelijk voor het leven van anderen.

Commentaar: Ook al staan de mensen nog zo dichtbij, zij maken hun eigen keuzes. Ik mag daar niks van vinden. Vind ik wel, ik ben ook maar een mens :)

Mensen beslissen zelf en we hebben de luxe positie dat we dat mogen en kunnen ook. Ik ben niet verantwoordelijk voor het (on) geluk van anderen. Ik mag meeleven, soms meelopen, ik mag afstand aangeven.

Zie hierboven het hemelschrijend betoog van Loes, die haar gemeenschap in de steek lijkt te laten. Het kost haar erg veel moeite, en daarom is het zo hemelschrijend. Op de een of andere manier heeft ze van thuis meegekregen dat ze een sociaal dier is als mens, maar de heersende moraal, de heersende ideologie van het liberaal humanisme dwingt haar tot zinnen te komen. Ze wordt gedwongen om ook uit te gaan van een mensbeeld dat een ieder gelijk en gelijkwaardig is geboren, en vervolgens geheel zelf verantwoordelijk is voor met wie ze wel of niet een deal aangaat met deze of gene andere geheel vrij rondzwevende individu op deze aardkloot. Gelukkig heeft ze een vriend gevonden. Maar zou dat niet het geval zijn, dan oordeelt de gemeenschap dat ze ergens een afslag heeft gemist, en daar is ze zelf hoogst persoonlijk zelf verantwoordelijk voor. De meritocratie, je verdient het wat je er van gebakken hebt, is dat weinig, ben je de lul, een zekere Loes zal jou je eigen keuzes respekteren en je vervolgens in de put laten zakken.

Zij heeft voldoende aan haar eigen boontjes te doppen.

 

Dat laatste is natuurlijk waar, maar is het gevolg van de liberale humanistische ideologie. Zij hoeft zich minder zelfs 100 % verantwoordelijk te voelen, zij mag op meer solidariteit rekenen van haar medemens als ze deze liberaal humanistische visie op de mens verlaat.

Ze schrijft al over de luxe die ze heeft, hieruit lijkt een soort besef bij haar dat er anderen zijn dan koningin Maxima, die die luxe niet hebben. De wereld draait wel door stelt ze ook. Ik wil niet beweren dat de wereld niet door draait als alleen Loes de samenleving in de steek laat, maar als we allemaal de samenleving in de steek laten, dan komt het aardig in de buurt. Een mooi boek van Rutger Bregman, ´´de meeste mensen deugen´´ geeft daar veel redenen voor aan.

Het is gewoon sneu om de worsteling van Loes te moeten lezen, ze heeft van thuis denk ik meegekregen dat de mens een sociaal wezen is, en nu trekt ze zich met haar vriendje terug in een optrekje in Leuven. Het lijkt erop dat ze tot nu toe te weinig solidariteit van de gemeenschap heeft terugontvangen. Ik pleit voor geduld, en laat commentaar toe op je eigen site.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s