het individu laat de gemeenschap in de steek (2)

Het platte van de schrijver Bart Hoffman in de roman Ferrara is dat hij zichzelf presenteert als bestseller-schrijver. Je kan het ook moedig noemen, want het moet nog maar blijken of zijn werk een bestseller wordt. Toch is het niet zo moedig, omdat het boek alle varianten van platitudes in zich heeft die commercieel zijn.

Alle personen zijn politiek korrekt, de hoofdpersoon is een feminist met een piemel. Alle ideejen van Bart Hoffman die enigszins spannend zijn plaatst hij in de tijd van voor de Verlichting. Als Bart Hoffman het geil vindt om op te schrijven dat er regimenten over een Lucrecia Borgia gaan , plaatst hj dat in de tijd van voor de Verlichting, als vooral het bewijs dat de Verlichting dus hard nodig was. Bart Hoffman ontkent elke schrijver van na de Verlichting.

Spannende zaken na de Verlichting kent Bart Hoffman niet, vandaar dat het boek uitermate saai is. De hoofdpersoon Bart Hoffman stelt zich schuldig op tijdens de scheiding met Hinke, de moeder van zijn dochter Anna. Als ene Laura met hem de liefde wil bedrijven, vergeet hij zijn sportbroekje uit te trekken, om maar niet als geilaard over te komen, dit is ronduit slaapverwekkend, hij is nergens verantwoordelijk voor. De seksuele uitspatting met Laura schuift hij in haar schoenen, die zij al niet meer aan had.

Zijn vrienden in het boek zijn allemaal ook al van het politiek korrekte soort, geen wonder, want ontsproten aan de geest van de schrijver Wagendorp.

De opgevoerde Surinamer is net als al zijn vrienden goed geboren en gelijkwaardig aan de vrienden die zijn geboren in Rusland. Wel of niet homo maakt natuurlijk ook niet uit. Logisch ook dat zijn vrienden geen verleden hebben, geen broers en geen zussen die roet in het eten kunnen gooien

 

De russische ouders van ene Peter wijken nauwelijks af van het normale, de moeder van Peter, hoerenmadam wil eigenlijk ook liever geen hoerenmadam zijn, net zoals de moeder van Bart Hoffman zelf. Die overigens helemaal niet bestaat, alleen de vader van Bart Hoffman bestaat.

 

volgende keer meer

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op het individu laat de gemeenschap in de steek (2)

  1. dank Rob, Wagendorp heeft een soort van excuus, hij legt uit dat het boek Ventoux, voorafgaand aan Ferrara, is ontstaan bij het schrijven van een scenario van een film. Ooit schreef ik dat je in het boek van Khaled Hosseini, De Vliegeraar, kunt lezen dat de auteur het scenario van de verfilming van zijn boek al laat lezen. Het is compleet gekonstrueerd, dat is zichtbaar en dus saai. Peter Ivry, een belgisch auteur is het met me eens, of ik met hem. Zo ook een blogster, destijd in Londen wonend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s