Herman Tjeenk Willink

Nu is het gebruikelijk dat ik in deze eerste alinea overdonderend aankondig waarom je het verhaal van Herman Tjeenk Willink moet gaan lezen. In zijn pas verschenen boek bij de uitgeverij xxxx., dat zoek je zelf maar op. In zijn boek Groter denken, kleiner doen bepleit hij het meer serieus nemen van de burger in Nederland. De Nederlandse Overheid is ten prooi gevallen aan het idee dat de overheid een onderneming is die produkten aanbiedt, waarbij de burger de klant is. Sommige produkten kunnen volgens diezelfde overheid beter worden aangeboden worden door bedrijven. Zoals het ANBI register. Dat is een register, een lijst van Instellingen die het Algemeen Belang Beogen. Personen die een gift doneren aan een van de instellingen die zijn goedgekeurd door het ANBI-register, kunnen deze gift aftrekken van de belasting. Dit ANBI-register is geen onderdeel van de belastingdienst, zo staat op de website, het register is een commercieel initiatief, zo staat ook op de website. Je kunt dan konkluderen dat het register een geprivatiseerde instelling is, die mede mogelijk maakt dat goede doelenfondsen, een bijdrage van de overheid mogen verwachten. Dit principe kan ik billijken. Het register stelt dan ook terecht eisen aan de instellingen die in het register willen worden opgenomen.

Ik , als belastingbetaler vroeg onlangs aan het organisatiekomitee van het ANBI-register , of ik , als belastingbetaler bezwaar kan maken tegen het voorkomen van een bepaalde instelling op de lijst van het register.

Want, logisch, als iemand haar of zijn gift kan aftrekken van de inkomstenbelasting, dan komt er minder binnen bij de overheid, en loop ik de kans het gat te moeten vullen. Dat wil ik wel, maar ik heb ook zelf een idee over die Instelling die het Algemeen Belang Beoogt. Mag ik misschien daarover zelf ook een oordeel vellen? Of moet ik me laten leiden door een organisatie die zich profileert als het  ´´een commercieel initiatief´´  in deze. Dat doet me toch erg veel denken aan een geformaliseerde linkse instelling die elke bijdrage aan nederlandse schatkist vertaalt in een bijdrage aan de onzinnige aankoop van de straaljager   aa of haar opvolger  bb. Zeker, een idee dat in de jaren zestig en zeventig postvatte, vooral in het zuiden van Nederland. De vraag is nu, laat deze commerciele instelling , met de haar door zichzelf gedefinieerde rol , zich bevragen door de belastingbetaler?

 

Ik wacht al drie weken op antwoord, ja of nee lijkt me niet zo moeilijk , het probleem is vooral de argumentatie.

 

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

2 reacties op Herman Tjeenk Willink

  1. Ximaar zegt:

    Om die reden wilde ik 40 jaar geleden niet deelnemen aan pensioenregelingen. Het was toen niet duidelijk waar dat geldt in belegd werd. Maar ja, het was/is verplicht.

    Ben overigens tegen al dat aftrekken.

    • inderdaad Ximaar, er zijn een aantal zaken die het best door een overheid kunnen worden geregeld, dus daarvoor betaal je belasting. Als belastingbetaler mag je dus wel de inning en besteding van die belasting controleren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s