onwetend gelukkig

Soms val je per ongeluk in een spannend You Tube filmpje van zeventien minuten en drieendertig sekonden. Had ik net Rutger Bregman gezien op DWDD, goeie akties van Rutger  deze maand!

Begint spontaan een filmpje over een SUV die in het moeras half op zijn kant ligt. De achterkant van de SUV ligt al vast met een lintkabel aan een boom.

Een rupsvoertuig legt aan, aan de voorkant met een sleepkabel. Vier personen werken aan de klus, de eigenaar, zijn broer, een slanke jongeman zonder duidelijke rol, en de man van het rupsvoertuig.

Het team ”trek de SUV uit het moeras” doet heel veel dingen goed. Zo bedenken ze dat de lintkabel wellicht niet sterk genoeg is en daarom leggen ze naast de lintkabel nog een extra ketting aan. Belangrijk is dan dat deze ketting samenwerkt met de lintkabel, daar slaan ze niet veel acht op. Zeer waarschijnlijk werkt eerst de lintkabel en daarna de ketting, maar ze werken niet samen. Dit foutje maakt het filmpje zeer spannend.

Regelmatig checken ze de spanning op de lintkabel. Maar zeker ook tien keren passeren ze schrijlings de lintkabel. De spanning checken is heel goed, maar het schrijlings passeren van de lintkabel kan dodelijk zijn.

Daar komt bij dat de lintkabel een functie had, het voorkwam dat de achterkant van de SUV niet verder het moeras in gleed. Heeft het rupsvoertuig de voorkant van de SUV eenmaal vast, dan kan de lintkabel achter, en de niet-meewerkende ketting beter helemaal weg.

De heren ontsnapten met hun goede humeur, en ik had uiteindelijk ook een goed humeur.

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

8 reacties op onwetend gelukkig

 1. Svara zegt:

  Mooie titel die op verschillende manieren te lezen zijn.
  En die Rutger is een topper ja. Zag het ook.

  • dank Svara, ik ken er maar eentje, de mannen waren vrolijk met hun klus bezig en gelukkig met de afloop, de SUV kwam uit het moeras, niet wetend welk gevaar ze hebben gelopen. En een tweede interpratie?

   • Svara zegt:

    Als het mag komen er drie in mij op.
    – Onwetend als tabula rasa. Wat is gelukzaliger dan een onbeschreven blad, een schone lei die alle potentie in zich draagt, waar het schijnbaar onmogelijke (nog) mogelijk is?
    – Meditatieve ervaring. Gelukzalig in de ‘leegte’ van onwetendheid.
    – De onbevangen lach van het kleine kind dat (nog) van niets weet.

    Zoiets

 2. Svara zegt:

  Oeps, foutje.
  ….te lezen is.

 3. Ik vroeg er maar eentje, de eerste en de derde van jou vind ik erg op elkaar lijken. Er zijn verschillende interpretaties van de tabula rasa, ik vind die van Locke wel hanteerbaar: er is niets in het verstand wat niet eerst in de zintuigen is geweest.

  Ik ben het daarmee overigens niet eens, mijn vier jonge katjes, Tipi, Tapa, Ticuan en Tepe begraven hun eerste poepjes die niet door hun moeder werden weggepoetst, op een manier die ze niet van hun moeder hadden geleerd door middel van hun zintuigen. Bij mijn katjes ging dat via een soort van ´´genetische overlevering.´´

  Maar wat ik nog veel belangrijker vind is de volgende vraag: Als jij die gelukkige onwetendheid voor je ziet, wanneer vier mannen voor je ogen met hun leven spelen, geniet je dan van zoveel gelukzalige onwetendheid die ook goed kan aflopen? Of grijp je in op basis van je kennis?

  • Svara zegt:

   Ai, hij vroeg er één en kreeg er ongevraagd drie. Valt dit onder blogvervuiling waar je onlangs ergens over schreef? Hopelijk gaat het verder wel goed met je Jan.

   – Voor mij zijn ze alledrie verschillend. De essentie komt in het midden samen.
   Uit jouw reactie merk ik dat je de nuances tussen die 3 maar ten dele of geheel niet hebt begrepen.
   Jouw titel gaat over het missen van kennis en het goede humeur dat ook jij er aan overhield toen de boel geklaard was. Gelukkig dat ze geen weet hadden van…. Gelukkig, onwetend. Onwetend, gelukkig.

   Juist doordat er geen komma stond vond en vind ik nog steeds de vele interpretatie- mogelijkheden prachtig. Ik reageerde uitsluitend op jouw titel en qua inhoud op Bregman. En denk je nou echt dat ik een sadist ben die als ik er bij was geweest en de kennis gehad niet had ingegrepen? Ik dacht eerst dat ik niet goed las.

   Ik heb het filmpje niet gezien maar als het gevaar bewust in close-up is gefilmd dan vind ik de rol van degene die filmde nog het meest ‘interessant’ in deze communicatie.

   – Ik kan me wel vinden in de uitspraak van Locke.
   Ga jij er vanuit dat katjes een verstand hebben? Hoe zit het met instinct in deze? Ik vind deze vergelijking dan ook, vooralsnog, niet opgaan, maar kennelijk mis is hier kennis ;-)

   Hopelijk neem je me niet kwalijk dat ik ongevraagd zeg dat het vier mooie namen zijn.

   • @Svara: elke gemeenschap heeft zijn normen en waarden, ook de bloggemeenschap.
    Het is niet netjes om in je reaktie ´´een discussie elders´´ aan te halen met een samenvatting. Wat in theorie kan, is een link naar de complete tekst van die discussie. Zo´n link zou ik in dit geval ook niet netjes vinden. Omdat het geen openbare plek is.

    In dit geval loopt het goed af, omdat ik volmondig ja kan zeggen op je vraag of ik eea vind vallen onder blogvervuiling. En ik kan dat hier gewoon duidelijk maken met de teksten hier,

    Ook aan de andere lezers van mijn reaktieruimte onder dit blog. Ik heb daarbij niet de volledige tekst nodig waarnaar jij in je samenvatting over de discussie ´´elders´´ verwijst, ik gebruik gewoon jouw tekst in deze reaktie en in je reakties al eerder, ook hierboven

    Jouw eerste reaktie: mooie titel die op verschillende manieren te lezen zijn. Dat bedoel jij vast als compliment, maar ik vat dat niet op als compliment.

    Het probleem is dat jij het meervoudigi-invulbaar zijn van een tekst een positief iets vindt, ik ben op zoek naar een titel die de lading dekt. Ik heb dus over de titel nagedacht, ook over de omgekeerde volgorde: gelukkig onwetend.

    Dan kom jij met je als compliment bedoelde tekst, ik denk, is er toch iets verkeerd gegaan. Is mijn titel toch meervoudig te begrijpen ondanks mijn wens dat ie eenduidig zou zijn. Welke tweede zou ze dan hebben? Dus stelde ik je die vraag.

    Dan blijkt uit je antwoord dat je inmiddels op je stokpaardje zit, jij vindt meervoudig interpreteerbaar een erge pree, en de rest van het paard. Ik kan dat niet tegen houden op jouw eigen blog, maar probeer dat wel tegen te houden op mijn blog, want het vervuilt mijn blog

    Ik vind die meervoudige interpreteerbaarheid nog steeds geen pree. Ik laat dat genre graag over aan wat ik noem ´´de comerciele bloggers´´ Dat kun je ook lezen in de redaktieruimte van ´´een onvermijdelijke belediging´´, twee blogs van mij terug.

    Zelfs in een gedicht, waar een hogere abstractie heerst dan in proza, en het gevaar van meervoudig interpreterrbaarheid welig tiert, zelfs daar doe ik mijn best zo duidelijk mogelijk te zijn. Zie het nieuwjaarsgedicht 2014.

    Terug naar de inhoud: Ik ben minder gelukkig met het feit dat de mannen de plek verlaten zonder iets met de zintuigen geleerd te hebben op het gevaarlijkste moment van de aktie, ik was gelukkiger geweest met een bijna ongeval.

    Jouw zin: ik reageerde uitsluiten op jouw titel, dat is eerlijk en dat geloof ik ook wel, maar dat is niet geoorloofd op mijn blog. Zo kun je ook uitsluitend reageren op mijn gebruik van lidwoorden in mijn tekst, het aantal keren ´´de ´´of het aantal keren ´´het´´. Dat is ook niet geoorloofd bij mijn proza.op dit blog.

    Ik laat Locke voor wat het met blog te maken heeft, niet veel denk ik, dus de katjes laat ik ook weg.

    Rest mij te vermelden dat de filmer van de aktie mogelijk via de kijkers toch de mannen nog bereikt met een handige tip voor de volgende keer.. Dus een nuttige rol van die filmmaker en de uitzenders van de film.

 4. Appelvrouw zegt:

  Vaak zeg ik maar niets als ik geen inhoudelijke reactie weet maar ik geniet hier wel van het gesprek tussen jou en Svara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s