ik had ze gemist, de vrouwen

Het hele land ligt op zijn kop sinds 19 april 2018. De studenten, aangemoedigd door de katholieke kerk namen het voortouw. De COSEP, zeg de VNO en de regeringskrant El Nuevo Diario volgden. In drie dagen was de grote volksopstand een feit, ook omdat een oudere vrouw tot bloedens toe was geslagen toen zij protesteerde tegen de afbraak van de pensioenen door de regering. Maar het doden van een aantal studenten die het lef hadden door te gaan met het protest was nog veel meer de prikkel om deze regering  naar huis te sturen.

Iedereen dacht dat de huidige regering bij het aantal van dertig slachtoffers het wel voor gezien hield. Inmiddels is dit aantal vertienvoudigd, en nog steeds volhardt deze regering in het afschieten van haar bevolking.  Dit wordt alom betreurd, ook door de moeders van de slachtoffers, en dat zijn vooral moeders van zonen.  Het summum is de moeder van de zoon die is vermoord door zijn eigen kollegaas van de nationale politie omdat hij niet wilde schieten op de bevolking. Dit ook als gevolg van de opvoeding van de zoon door de moeder. Met de vraag over die opvoeding van de overige zonen natuurlijk.

Ik weet niet precies het aantal vrouwen onder het totaal aantal slachtoffers van 310 op 9 juli 2018, maar ik denk dat het ongeveer vijf vrouwen zijn. (Correctie, een dag later las ik 18 vrouwen) Dan moet ik denken aan het artikel van Monica Zalaquett in de nationale krant El Nuevo Diario van 12 november 2017, dat  negen van de tien mannen worden vermoord door mannen. Zij werpt daarbij de vraag op wat de rol is van de vrouwen in de patriarchale maatschappij in Nicaragua. Haar stelling is dat in veel patriarchale families de rol van de patriarch wordt gespeeld door een vrouw. Dit was een eye-opener voor mij.

Terug naar de huidige crisis nu in Nicaragua, anno juli 2018, de rol van de vrouw in de media is die van slachtoffer-moeder, huilend boven de lijkkist van haar zoon. Die nooit iets met politiek te maken had, mijn vraag is dan en waarom niet, maar wel werd afgeschoten. Er zijn vrouwen die deel uitmaken van de civiele alliantie in de nationale dialoog, zoals Azuela Solis, een vrouw met een heel goeie tektst, ook Francisca van de anti-canal beweging heeft een goed verhaal waarbij je je verder niets afvraagt , ook niet niet wat is er nu specifiek vrouwelijks aan haar verhaal.

Maar toch is het weinig, aan de wegverperringen hanteren ze de collekte-trommel, best logisch, ook ouden van dagen zoals ik hoeven niet de wegversperringen te verdedigen, dat zou een vorm van masochisme zijn. De vrouwen en ik als oudere hebben andere eigenschappen, net als de mensen die lijden aan het syndroon van Down, die zet je ook niet op de wegversperring ter verdediging van de wegversperring.

In mijn woonplaats baarden de vrouwen op de belangrijkste wegversperring al vier kinderen, eentje een tweeling, dus drie barende moeders, Ze doen het erom, de wegversperring als symbool voor de toekomst, het nieuwe leven na deze huidige dictator. Deze wegversperring is gisteren opgeheven door paramilitairen van de regering.

Steeds meer mistroostend, lees ik dus deze verhalen over de rol van de vrouwen in Nicaragua, nadat ik dus eerder Monica Zalaquett had gelezen.

Tot vandaag. In mijn woonplaats wordt het gebouw van de katholieke kerk  in het stadscentrum leeggeplunderd en de paters voor farizeejers uitgemaakt. Dit is niet vaker voorgekomen. De aktie wordt gepleegd door vooral vrouwen, dat is denk ik nog nooit voorgekomen. En het is ook geheel nieuw voor mij.

Moet ik hier nu blij mee zijn? Dat eindelijk vrouwen ook verantwoordelijkheid nemen voor de loop van de geschiedenis van Jinotepe?

Nee, ik zie het als teken van zwakte van deze regering die haar eigen bevolking afschiet en ook dat helpt gelukkig  niet om aan de macht te blijven, en de regering zoekt daarom deze laatste strohalm bij de vrouwen die paters en bisschoppen beledigen en beroven.

Omdat ze er van uit gaan dat die paters en bisschoppen de vrouwen niet terug durven te slaan.

Nogal een wanhoopsdaad. En op zoek naar de slachtofferrol.

 

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s