standbeelden

In Frankrijk hebben burgemeesters en presidenten de gewoonte om een mooi gebouw achter te laten. Als ze zelf van het toneel zijn verdwenen staat het gebouw er nog en dat is mooi, zeker als het een mooi gebouw is. In de derde wereld doen ze meer met obelisken en is de burgemeester vertrokken, dan heeft de nieuwe burgemeester vaak de neiging de obelisken van zijn voorganger neer te halen. Vaak met een smoes, het ding dreigt om te vallen en dat is gevaarlijk voor de voetgangers. Ik ken daar een prachtig voorbeeld van, de bevolking werd tijdig op de hoogte gebracht van het omhalen, datum en tijdstip enzo. Toen bleek het ding dermate goed gebouwd dat de slopers drie dagen extra nodig hadden om het neer te halen. Ik vind dat grappig.

 

In Havana in Cuba staat een immens groot standbeeld van Che Guevara, niet lelijk maar zo groot dat je zeker weet dat ie een keer wordt omgehaald. Dat vind ik ook grappig, het is toch niet snugger om een standbeeld zo groot te maken dat je zeker weet dat ie een keer wordt omgehaald? Maak er dan duizend van en veel kleiner; waait de wind vijftig jaar later anders, haal ze weg en laat er eentje staan. Die in zijn geboorteplaats bij voorkeur.

In Winterswijk staat het keurige standbeeld van mevr. Heleen Kuipers-Rietberg, en dat mag voor mij eeuwig blijven staan. In Midden-Europa zijn denk ik alle standbeelden van Stalin omgehaald, ik vind dat je er eentje had moeten laten staan. Als van Heutz in Nederland een enkel standbeeld heeft moet je die niet weghalen om de geschiedenis niet te vergeten. Het idee dat het beeld aantrekkingskracht heeft op simpele zielen bestond wellicht bij van Heutz, maar die ligt al lang onder de zoden.

Het meest grappig vind ik als tijdens het bewind van een president zijn obelisken al worden neergehaald, er staan er honderd en tien zijn er al om. Wat gaat hij nu doen, gaat hij die tien weer overeind zetten? Dat zou als forse provocatie kunnen worden opgevat. Er dreigt een spannend spelletje mikadoo, het aantal aan het eind van deze week is een heldere thermometer, het geeft de stand van het gewas aan. Ik vind dat je tenslotte er eentje moet laten staan.

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s