onze Koning geeft een aantal mooie voorzetten

“in Nederland hebben we ruimte nodig om van elkaar te verschillen” Dat is de mooiste voorzet die Koning Willem-Alexander ons geeft in zijn Kersttoespraak vandaag. ´´Er is een gevoel van dreiging en machteloosheid´´ en ´´Velen hebben het gevoel in een land zonder luisteraars te leven´´

´´heimwee naar vroeger helpt niet´´ en  ´´veel dingen gaan nu wel goed´´. ´´Beleving kan het zicht op de werkelijkheid verdringen´´ en ´´laten we lastige problemen eerlijk benoemen´´.  ´´als vrije en gelijkwaardige mensen´´. ´´Erasmus vijfhonderd jaar geleden´´ en ´´de natuur heeft onze gaven zo verdeeld dat de ene mens het niet kan stellen zonder de hulp van een ander´´. ´´Kunnen we nog problemen oplossen samen?´´

´´in welke persoonlijke omstandigheden u zich ook bevindt´´, u krijgt zijn gezegende kerstwensen.

Onze Koning spreekt van zijn worsteling met deze Kersttoespraak, dat wijst er op dat hij de voorzetten niet zelf kan afmaken. Ik dacht even dat hij het bewust liet aan ons om de voorzetten in te koppen, maar dat is niet het geval. Laten we dat zelf doen, zijn voorzetten zijn gewoon te mooi om het niet te doen.

Het helpt om eerst een konkrete invulling te geven van zijn beschrijvingen. Hij benoemt wel enigszins konkreet wat goed gaat, namelijk de verbondenheid en solidariteit in Nederland, maar niet de lastige problemen. Dit zou het immigratievraagstuk kunnen zijn, oa. Bedoelt hij misschien Rutte en GroenLinks als we het gevoel hebben te leven zonder luisteraars? Ik ga daar even vanuit. Kunnen we de problemen nog samen oplossen? Daarvoor is het ook handig die problemen eerst even te benoemen. En wie bedoelt hij met samen? Bedoelt hij de moordenaar van Pim Fortuyn en de moordenaar van Theo van Gogh?

Vervolgens: heimwee naar vroeger helpt niet maar toch grijpt onze Koning terug naar Erasmus en de pas uitgevonden boekdrukkunst, het internet van die tijd. Het lijkt me een te simpele gelijkstelling, die tussen de boekdrukkunst en internet. Zou Erasmus hebben kunnen beschikken over een wereldwijd internet, zou hij misschien zijn theorie van de gelijkwaardigheid  anders hebben verkondigd, of misschien beperkt tot Europa.

Het is beter die gelijkwaardigheid van ideologiejen los te laten, en de onze te verdedigen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op onze Koning geeft een aantal mooie voorzetten

  1. Appelvrouw zegt:

    Ik ben slecht in inhoudelijke reacties maar heb het met genoegen gelezen, een (soms bittere) glimlach over je scherpe waarneming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s