de slag bij san jacinto

afgelopen 14 september vierde Nicaragua opnieuw op grootse wijze de slag bij San Jacinto in 1856. San Jacinto is een casa hacienda, zeg een hereboer-hoeve. In de burgeroorlog tussen de conservatieven en de liberalen, hadden de liberalen het huurlingenleger van William Walker, een noord-amerikaan ingeschakeld. Met hem lukte het de hoofdstad van de conservatieven Granada over te nemen. Maar William Walker maakte er geen geheim van dat hij zelf president van Nicaragua wilde worden en de nicaraguanen als slaven wilde inzetten. Daarop maakten de liberalen en de conservatieven een deal om gezamenlijk deze pottenkijker het land uit te bonjouren. Dat lukte na de slag bij San Jacinto.

Dit feit is nu de basis van het nationaal bewustzijn in Nicaragua en wordt jaarlijks groots gevierd. Met marsen van de gehele scholierenbevolking van de basisschool tot aan de middelbare school, met referenties aan de nationale schrijver Ruben Dario. De marsen van de scholieren gaan in uniform, duits uniform kort gezegd, veel platte generaalspetten en gestrekte benen. Dit kan ik nog niet goed plaatsen, waarschijnlijk hadden de liberalen destijds een waarderend oog voor de VS militairen en hun marsen ook.

Nu is het ritmegevoel van de Centraal-Amerikaan onnavolgbaar, dus een mars verveelt hen dodelijk en dat is heel goed te zien. En gelukkig hebben Nicaraguanen al van jongs af aan een zeer sterke persoonlijkheid die dwars door het generaaluniform en de generaalspet straalt als een zonnetje. Dus het geheel bevalt me wel, er spreekt toch een natuurlijke trots uit voor ons land. En dit geheel wordt natuurlijk ook niet om zeep geholpen door grappen als wc-potwerpen door leden van de presidentjeele familie.

Het brengt me op de vraag, hebben we in Nederland niet ook zo´n slag? Het hoeft niet persee heel erg nationaal te zijn, ook William Walker is een jaar later door heel Centraal-Amerika uitgekotst en vermoord. Het hoeft ook niet persee een langdurige overwinning te zijn.

Maar ik zoek een overwinning die tot mijn verbeelding spreekt. Is de Commune van Parijs iets?

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

2 reacties op de slag bij san jacinto

  1. Simen Vrederat zegt:

    Tja dan moet je in Nederland veel verder terug in de tijd. In Friesland wordt op de laatste Zaterdag van september nog altijd de slag bij Warns herdacht. Een strijd die er voor zorgde dat Friesland nog 150 jaar langer zelfstandig bleef in de Nederlanden. Leaver dea as slaef (Liever dood dan slaaf) is de spreuk op het monument aldaar die nog altijd als trots voortleeft als symbool van de vrijheidszin der Friezen. Geen petten nog maar zwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s