volleybal

vind ik een van de mooiste sporten om te doen en om naar te kijken. De laatste jaren vooral om naar te kijken. Kontakt met de tegenstander wordt door het net effectief voorkomen, het net aanraken wordt al bestraft. Dit dwingt de ploeg zich te concentreren op hun eigen kwaliteiten en dat is -zo blijkt- heel gunstig voor het kijkspel voor de toeschouwers.

Nu zo’n ploeg op zichzelf is aangewezen komen ook de tekortkomingen van de leden van de ploeg helder in het vizier. Een passing mislukt, de hele ploeg begroet de auteur van de verkeerde passing enthousiast, bijna net zo enthousiast als de tegenpartij het gewonnen punt viert. Als toeschouwer wordt je gedwongen goed het scorebord te raadplegen, op het eerste gezicht is niet te zien welke ploeg viert of rouwt.

Toch is dat niet onlogisch, dat opbeuren van een medespeelster bij een fout, volleybal is echt een sport waarbij techniek, spelinzicht, doorzettingsvermogen en geloof in eigen kunnen samen gaan. Een coach die pas bij een stand van 21 tegen 20 haar eerste time-out aanvraagt, is zeer waarschijnlijk de winnende coach.

De service is voor mij een bijna onbegrijpelijke kwestie. Om het spel te beginnen moet je de bal over het net spelen. Dat is niet moeilijk maar een simpel boogballetje is bijna voor honderd procent garantie dat de tegenpartij een punt scoort. Dus probeer je het spel te beginnen met een service die moeilijk is te retourneren door de tegenpartij. Maar met het risico dat jouw bal hard in het net terecht komt of ruim over de achterlijn gaat. De risicoos die hierbij genomen worden, houden mij uit mijn slaap. Want het gebeurt regelmatig dat een slap boogballetje in het net verdwijnt bij een stand van 24 tegen 24, en de tegenpartij de set uitmaakt met 24 tegen 26….

Toch een prachtige sport!

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

2 reacties op volleybal

  1. Johan zegt:

    Een van mijn favoriete sporten. Deed het zelf ook graag, zo goed en zo kwaad als het fysiek ging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s