Rene Girard 2

Rene Girard is grondlegger van de mimetische theorie. De theorie probeert het geweld in een samenleving te begrijpen en te bestrijden. Het aardige van de theorie is dat ie verhelderend is op kleine schaal, een samenleving een familie bijvoorbeeld, maar ook op grotere schaal, een samenleving als Nederland totaal. Het zondebokprincipe is daarbij belangrijk. Het geweld wordt op kleine schaal uitgeoefend via het ‘afzeiken’ en ‘pesten’.

Onlangs was er de massamoord in de homobar Pulse in Orlando. Er werd snel een link gelegd tussen de moslim-dader en de IS. Dat kan juist zijn. Later werd ook bekend dat de moslimdader in de bar werd gepest om zijn moslim-zijn. Begrijp me goed, dit is niet voldoende grond om zijn homo-vriendjes dood te schieten. Maar het kan zijn dat niet alle slachtoffers volkomen onschuldig zijn.

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

3 reacties op Rene Girard 2

  1. Zie weinig verschil tussen girard 1 en 2. Hoe dan ook is enig inzicht in relevante ideeën van G wel geboden.

    • @Victor :ik maakte girard 2 omdat girard 1 niet op de voorpagina van OBA verscheen, en mijn belletje daarover had geen effekt dit keer. Dat inzicht geef ik stukje bij beetje in verschillende bijdragen, heeft voor- en nadelen. Het nadeel kan worden opgelost door op internet ´´mimetische theorie´´ aan te klikken, dan kan men een heldere samenvatting van 7 paginaas vinden´´

  2. Ximaar zegt:

    Bij OBA staat je blog nog niet als https, maar als http. Als je bij OBA in kan loggen dan kan je dat zelf veranderen. Bij mij is het destijds wel omgezet. Als het goed is schakelt wordpress http automatisch door naar het veiligere https, maar zulke systemen als bij OBA snappen dat niet altijd.

    Zelf vind ik de onenigheden in de 2e kamer vaak niet anders dan hoe zaken zich op het schoolplein voltrekken. Kan me waarschijnlijk wel in het idee van Girard vinden. Zal eens op zoek gaan, want hier en in dat andere bericht vind ik geen link.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Girard_(menswetenschapper)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s