slippende dynamo

voordat ik het boekje van David van Reybrouck, Tegen Verkiezingen las, hield ik zo nu en dan een pleidooi voor een oud-romantische manier van democratisch beslissingen nemen: belanghebbenden komen bij elkaar en na het uitwisselen van argumenten wordt er gestemd over het besluit, en daar houdt iedereen zich ook aan. Was het erg dat niet de hele bevolking op zo´n avond aanwezig was. Nee, dat was niet erg, in principe mochten alle leden zich ermee bemoeien, en op een tussenniveau alle afgevaardigden van de leden, op een hoger niveau de afgevaardigden van de afgevaardigden.

Hier kan een frictie ontstaan, gaan de leden op een herfstige avond nog op de fiets met een een slippende dynamo naar het vergaderzaaltje, op een hoger niveau ontpopt zich het probleem van ´´de vrijgestelden´´. Dit zijn vergaderspecialisten die er voor betaald worden, gestuurd door leden of door de afgevaardigden van leden.

David van Reybrouck herkent deze groep ook en noemt ze beroepspolitici, zeg een Job Cohen die na zijn taak in het openbaar bestuur weer goed betaald wordt opgeroepen om het werk van een betaalde burgemeester te evalueren, hiervan zijn er vele, en niet allemaal zonder strafblad. Deze beroepspolitici hebben goeie connecties met de belangrijke media.

Ik ben inmiddels iets minder romantisch, maar wil nog vasthouden aan het uitwisselen van argumenten, waarna er wordt gestemd, misschien niet door alle Nederlanders.

Mijn vraag vandaag aan mezelf: was er voorafgaand aan het referendum van vandaag sprake van een uitwisseling van argumenten? Ik ben er nog niet uit, behalve dan dat een belangrijke voorwaarde bij een referendum natuurlijk een goed werkende pers is. Hadden we die in dit geval? Of moeten we toch terug naar de vergaderzaaltjes in de buurt en de gemeente waar de lokale pers al lang niet meer bestaat? Of naar een ander systeem?

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

4 reacties op slippende dynamo

  1. Simen Vrederat zegt:

    Voor de pers was het een feest der demagogie

  2. Ik ben niet optimistisch maar het ging in de (mainstream) media iets beter dan gebruikelijk. Onder druk van GeenStijl, TPO en Twitter denk ik. Voor wat theorie: http://solid1.eu/2015/08/025-van-meningsuiting-naar-commucratie/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s