edele wilde (4)

In de jaren zeventig van de vorige eeuw maakte Proloog het zogenaamde vormingstheater. De inhoud van het toneelstuk had tot doel om het publiek te vormen tot verantwoordelijke mensen in het linkse kamp, het mogen ook revolutionairen worden. Ze maakten ook toneelstukken speciaal voor werkende jongeren of voor middelbare scholieren. Deze produkties werden dan door scholen of buurthuizen ingekocht, dankzij de subsidie die daarvoor beschikbaar was.

Deze produkties werden ook wel getoond in schouwburgen voor een algemeen publiek. Na de voorstelling werd meestal met het publiek gediskussieerd over het gebodene. De spelers zaten op de rand van het toneel, bereid tot aanscherping van de revolutionaire inhoud en het publiek was nog even blijven zitten in de zaal.

Vaak leidde dit tot tenenkrommende diskussies over de werkende jongeren van wie er niet eentje in de zaal zat. In de zaal zaten voldoende mensen, waaronder ik, die een idee hadden hoe een werkende jongere een revolutionair kan worden. De spelers van Proloog hadden daar ook een idee over maar wilden van de nu aanwezigen weten wat ze er zelf van vonden.

De zaal liet zich echter niet vernederen tot doelgroep van een stelletje toneelmakers, en bleef hardnekkig zich opwerpen als de vertegenwoordiger van de grote afwezige, de edele wilde: de werkende jongere

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s