edele wilde (1)

Sinds een behoorlijk aantal jaren bestaan er bedrijven die biologisch verantwoord fruit en groente verkopen, waarbij tijdens de produktie geen schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De kostprijs van deze produkten is hoger, dus de verkoopprijs ook. Er zijn klanten die deze hogere prijs voor het produkt zonder meer willen betalen, wel wil die klant er zeker van zijn dat de produkten voldoen aan de eisen die men vooraf beloofde. Daarvoor is een keurmerk in het leven geroepen, en de producent mag het stikkertje van dit keurmerk op zijn produkt plakken in ruil voor het openstellen van zijn bedrijfsvoering voor de keurmeesters die één en ander steekproefsgewijs onderzoeken op de eisen aan de bedrijfsvoering. Mijn broer was een tijdlang zo´n keurmeester.

Hij vertelde mij van zijn ontdekking, al heel gauw kreeg hij door, tot zijn eigen verbazing, dat niet de grotere bedrijven de eisen proberen te ontduiken, maar juist de kleinere, het kleine bedrijf dat maar net het hoofd boven water kan houden door de kleinere omzet en een aantal vaste lasten lasten dat niet veel verschilt van dat van de grotere bedrijven. Eigenlijk heel erg logisch. Verbazingwekkend is eigenlijk meer dat zijn ontdekking hem verraste.

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

4 reacties op edele wilde (1)

 1. Simen Vrederat zegt:

  Wat is precies een klein bedrijf. Die hebben wij hier helemaal niet.

 2. in het verhaaltje gaat het over een klein bedrijf in Belgieje, familiebedrijf zonder personeel maar wel een boekhouder, wellicht part-time. In Nicaragua heb je al gauw een nachtwaker, een boekhouder, een klusjesman en een generator nodig waardoor je een klein bedrijf bent als je vijf personeelsleden hebt, want je hebt er ongeveer tien nodig-grove schatting- om op de vaste lasten te kunnen concurreren met een middelgroot bedrijf

 3. Simen Vrederat zegt:

  Kleine bedrijven in Engeland hebben een actie op touw gezet omdat zij de volle mep aan belasting moeten betalen terwijl grote bedrijven belastingen ontwijken met behulp van overheden.
  Weer 11 miljard belastingvrij dankzij een brievenbus in Amsterdam voor Google.
  Ze bestellen zoveel mogelijk goederen (bij Amazon bijv.) en retourneren ze direct ongeopend met een proteststicker zodat ze ter compensatie op onnodige kosten worden gejaagd.

 4. @Simen Vrederat, ik heb op een approve geklikt, iets wat ik normaal nooit doe of hoef te doen, maar je commentaar mbt de akties van kleine bedrijven in Engeland verschijnt op de een of andere manier niet. Toch dank voor je opmerking. Ik hoorde laatst ook over de elektriciteittarieven in Nederland die voor de grote afnemers een schijntje zijn tov de prijzen die de kleingebruiker betaalt. Ik heb geen hekel aan kleine bedrijven, in tegendeel. edele wilde (1) is een opzetje voor een latere konklusie dat er een soort gewoonte bestaat dat jong, arm, klein, ongeletterd en… en … per definitie een hart van goud heeft, een hoge morele standaard, hoger dan die van oud, rijk, groot, geletterd en .. en ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s