vakbondsman

als je als goedwillend linksachtig tiep in de derde wereld geraakt, zijn er grofweg twee mogelijkheden. Je gaat wonen zoals je naaste buren in één van de krottenwijken en wordt één van hen. Het boek dat je dan schrijft is nog wel anders dan het boek van je buurvrouw.

Een ander optie is dat je aan de weg timmert met je dollars in je achterzak, je hoeft geen Gates te heten om toch al gauw een aantal mensen in loondienst te hebben. Dan ben je voor de plaatselijke overheid werkgever, een rol die voor de meeste vakbondsmensen met een gouden speld een nieuwe rol is.

Wanneer laat ik mijn gouden speld zien aan de plaatselijke inspecteur van de sociale verzekeringsbank? Wanneer ga ik bij hem klagen dat zijn procedures de bevoogding van de werknemer door de werkgever bevordert? Wanneer durf ik hem te vragen hoe groot het deelnamepercentage van de in loondienst werkenden is bij zijn organisatie?

Als vakbondsman zou ik dat percentage omhoog willen duwen. Maar de arbeiders kijken met een behoorlijker scepsis naar de sociale verzekeringsbank. Kijken daarentegen met vertrouwen op naar hun werkgever die al hun problemen kan oplossen. Dat is ook een nieuwe en lastige ervaring voor een vakbondsman.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s