machismo (intermezzo)

In India zijn twee vrouwen veroordeeld tot groepsverkrachting omdat hun broer een relatie heeft met een vrouw uit een veel hogere kaste. De rechtsprekers van deze hogere kaste hebben deze straf bedacht, daarbij nog een aantal detail-straffen die ik hier niet noem.

In de westerse cultuur heeft het bestraffen van iemand die de wet overtreedt, drie functies:

1- de gestrafte kan boete doen

2-de wet wordt gehandhaafd, andere mogelijke overtreders der wet worden afgeschrikt de wet te overtreden

3-de gemeenschap wordt beschermd tegen nieuwe aanvallen van de wetsovertreder door hem gedurende lange tijd te isoleren van de gemeenschap of hem zelfs definitief te liquideren

De rechters in Baghpat, in de staat Uttar Prahdesh hebben nog een vierde reden voor een straf, je moet er als rechter ook zelf iets aan hebben, dus worden de zussen van de veroordeelde broer veroordeeld tot een groepsverkrachting, niet door zomaar een groep maar door vriendjes van de rechters, de hogere kaste.

Wat nu als die broer helemaal geen zussen heeft? Wordt dan Oma blootgesteld aan de geplande groepsverkrachting?

Ik vind dit een achterlijke cultuur.

Cultuurrelativisten vinden dat je elke cultuur op zijn eigen merites moet beoordelen en zeggen: ach je moet dat niet zo zwaar opnemen, dat is nu eenmaal hullie cultuur. Ze relativeren de groepsverkrachting omdat ze respekt hebben voor elke andere cultuur en willen geen oordeel vellen vanuit hun eigen cultuur.

Hopelijk hebben de zussen hier begrip voor en zullen zij jou op hun beurt je niet kwalijk nemen dat je bier drinkt en een trein molt op weg naar een voetbalwedstrijd.

Er zijn ook cultuurrelativisten, bij wie een steekje los is, dat wil zeggen ze zijn cultuurrelativist, maar schrikken zelf van hun standpunt als ze deze zussen in de steek moeten laten op basis van hun cultuurrelativisme.

Tot deze, tot die met een steekje los, richt ik mij.

Cultuurrelativisten zonder een steekje los stellen dat je de zussen geen valse hoop moet geven vanuit het westen. Wat kan het westen doen? Drones sturen? Blauwhelmen?

Daar hebben de cultuurrelativisten zonder een steekje los een punt. Heel erg praktisch kan de steun vanuit de westerse cultuur niet zijn. In het geval van deze zussen misschien wel als de journalisten de coordinaten van de plaatselijke rechters nauwkeurig doorgeven.

Maar de praktische steun in al die gevallen dat er niet eens een bericht verschijnt in de krant? Die is van beperkte omvang.

Daar, en dan richt ik me op de cultuurrelativisten met een steekje los, daar helpt alleen ideologiekritiek*, kritiek op een rechtssysteem in het algemeen die het mogelijk maakt een ander dan de wetsovertreder te straffen. Dus  ideologiekritiek op onmenselijke rechtssystemen zonder dat we weten dat het om twee zussen gaat, misschien zijn het wel vier zussen, of acht zussen of twee broertjes van acht en negen jaar oud.

Je verschuilen als cultuurrelativist is weglopen van je verantwoordelijkheid, je laat het dan over aan de goden en de hogere kaste.

Kom uit de kast, Femke Halsema ging je voor, al duurde dat nogal wat jaren

*als je regeringsleider bent kan politieke druk natuurlijk ook helpen, of als je de broer bent van Lubbers kan je misschien een economische boycot overwegen

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op machismo (intermezzo)

  1. Henk Helming zegt:

    Ongelofelijk dat dit gebeurt en inderdaad zwaar te veroordelen !

  2. Stefania zegt:

    Ik denk dat iedereen die een beetje kan nadenken dit achterlijk vindt, inclusief de meeste mensen in India. Dit is dan ook een ‘tribal’ straf en niet een door het nationale systeem opgelegde straf. Hopelijk met alle aandacht die dit krijgt, worden de zussen gevrijwaard van deze pre-historische praktijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s