japanners zijn niet gek

Latijns-Amerikanen zijn goed in het magisch realisme, door denkkracht de werkelijkheid naar je hand zetten. Het is ook een kwaliteit en handig als je bijvoorbeeld een oppermachtige dictator moet wegjagen.

Ik werkte in de grensplaats San Carlos, dichtbij Costa Rica, de rivier de Rio San Juan ligt op Nicaraguaans grondgebied maar net daarachter ligt de grens met Costa Rica. Nu is er één grensovergang van en naar Costa Rica: Peñas Blancas.

Twintig jaar geleden gingen stemmen op om een tweede grensovergang naar Costa Rica te maken via een brug over de Rio San Juan in de buurt van San Carlos.

Mijn allereerste inleiding in het spaans voor een dertigtal hotemetoten ging over deze kwestie. Ik had wat grappen ingestudeerd om mijn boodschap te verpakken, want de boodschap was niet mals: die brug zal er nooit komen vlakbij San Carlos, als ie er komt dan is het bij Santa Fe, zeventien kilometer ten oosten van San Carlos.

Dit paste niet in het wensplaatje van de locale machthebbers, het internationale verkeer zou vlak langs San Carlos moet rijden om San Carlos te laten meevaren in  de vaart der volk´ren.

Mijn argument dat dat helaas onmogelijk is, werd simpel weggewuifd en de twijfels rezen of deze pas aangekomen ontwikkelingswerker wel van nut kon zijn voor San Carlos en haar departement.

Tien jaar later boden de Japanners aan te brug te maken en te betalen, maar dan wel bij Santa Fe. Goede raad is duur en de Nicaraguaanse regering accepteerde het aanbod. De wereldbank wilde bovendien de asfaltering van de weg ernaar toe over 130 kilometer financieren. Deze weg er naar toe doet echter niet San Carlos aan.

Een aantal mij bekende intellectuelen en plaatselijke machthebbers hebben tot mijn verbazing tot in het jaar 2011 aktie gevoerd om het internationale verkeer een omweg te laten maken van 19 kilometer om toch San Carlos aan te doen alvorens naar de brug nabij Santa Fe te rijden. Zie hier de kracht van het magisch realisme.

gelukkig, de wereldbank is niet gek en de japanners zijn niet gek

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s