de intelligente agent

het peleton raast, zo rond de vijftig kilometer per uur, een hondurees moet lossen. De weg heeft twee rijstroken, goed asfalt, de volgwagens redelijk netjes achter elkaar, voor me zit als vanouds placa M103-144, italiaan/mexicaan, Gatorade-man, met vlaggetje van de regeringspartij.

Na dertig kilometer moet onze B-man Jorge lossen, de eerste volgwagen van Omar, onze ploegleider laat hem gaan voor ons. Eddie, mijn assistentploegleider is daarover boos, kalefatert Jorge op, maar die moet nu nog een heel eind terug naar het peleton. Dat kan door achter de volgwagens te stayeren maar dan moet je niet bang zijn dat de auto vóór je plotseling remt. Je mag er als renner vanuit gaan dat volgwagens dat niet doen. Eddie maant Jorge niet bang te zijn, maar Jorge is voorzichtig en hij heeft gelijk.

Want naast volgwagens zijn er vele particulieren achter het peleton, microbusjes (openbaar vervoer) die haast hebben en denken dat ze de wielrenners vooraan  wel kunnen passeren op een bepaald moment. Daar is geen sprake van, de renners nemen de volle breedte van de twee rijstroken, het tegemoet komend verkeer wordt door de politie in de berm gezet. Achter het peleton rijden wij als volgwagens min of meer netjes achter elkaar op de rechterrijstrook. Dat geeft dus ruimte voor die particulieren om ons links te passeren in de hoop ook ooit de wielrenners te passeren.

Daarom heeft Jorge gelijk om voorzichtig te zijn, er rijden amateurs in deze stoet die wellicht abrupt remmen.

Dan komt de intelligente verkeersagent op zijn motorfiets. Hij stuurt alle particulieren naar achteren en maant mij en andere volgwagens ook de linkerrijstrook in te nemen. Nu rijden de volgwagens zij aan zij, de volgorde is minder belangrijk geworden. Jorge bereikt heelhuids het peleton en houdt dat vol tot aan Siete Sur, fantastisch en ook dankzij die intelligente verkeersagent op zijn motorfiets!

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

6 reacties op de intelligente agent

 1. Stefania zegt:

  Jan,

  Als echte sportleek begrijp ik hier niet zo veel van. In een van je artikelen heb je het over de vuelta. In mijn (geverfde) blonde hoofdje speelt die zich in Spanje af. Maar die is volgens mij al een tijdje afgelopen.

  • De Vuelta van Spanje is inderdaad in Spanje, duurt drie weken en is al afgelopen. De Vuelta van Nicaragua is hier in Nicaland, duurt vijf dagen en is ook al afgelopen, maar de verhaaltjes zijn nog niet op. Ik ben zo vrij geweest niet elke keer -van Nicaragua- erachter te zetten, waardoor onze nicaraguaanse ronde natuurlijk ook een beetje groter lijkt, en er verwarring ontstaat met jullie onovertroffen echte Vuelta de España, daarvoor mijn excuses

 2. Veronique zegt:

  Ik vroeg of al af hoe je aan het eind van die etappes ook nog een blog schreef. Ben benieuwd hoe het afloopt met de italiaan/mexicaan, toch niet op de vuist gegaan met het irritante mannetje?

 3. @Stefania: dat vind ik nou een erg grappige reactie, het lijkt net alsof je vergeten bent dat je bij de kapper was

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s