over leven of niet

Zij vroeg me: por favor, zou je met je bolide over die slang kunnen rijden?

ik deed het, een meer politiek korrekt antwoord zou een vraag zijn geweest: hoever is de dichtsbijzijnde gezondheidspost en hebben ze daar het anti-serum?

ik ben geen deskundige en zij wellicht ook niet dus ze neemt het zekere voor het onzekere. Er zijn hier in de buurt voldoende giftige slangen en voldoende gezondheidsposten zonder anti-serum.  In de regio van mijn kollega zijn jaarlijks gemiddeld vier doden door slangenbeten te betreuren op een bevolking van vierduizend zielen.

Toch is het niet alleen omdat ik de plaatselijke cultuur begrijp, ik stond zelf ook ooit oog in oog met een slang op 1,75 boven maaiveld. Je moet je voorstellen, een lintslang met een dikte van 0,5 millimeter bij een breedte van 5 millimeter en twee meter vijfendertig lang. Zijn voet is dertig cm lang, dan verrijst ie 1,75 meter verticaal om mij in de ogen te kunnen kijken en dat doet ie. 

‘k was te verbaasd om te reageren en dat gold ook voor de slang, gelukkig. Door dit toeval kunnen we nu mijn PR-verhouding tov slangen berekenen. Deze slang heeft dus twee horizontale delen van elk 0,30 meter, en een verticaal deel van 1,75 meter, alles met een dikte van een halve millimeter en een breedte van 5 millimeter. Zijn/haar gewicht in totaal is dus 2,35 maal 0, 005 maal 0,0005 is 1,175 kilogram.

Mijn gewicht was op dat moment 78 kilogram. Omdat de slang net zo hard schrok als ik is de PR/per kilo uit te rekenen en die is 66. Elke gram slang weet bij mij het 66-voudige aan angst op te wekken. Op grond hiervan moet ik nu concluderen dat een waarde hoger dan pakweg 50 dodelijk is. Voor de slang, begrijp me goed.

Vanmiddag opende ik nietsvermoedend het deksel van een watertank met een inhoud van 1070 liter. Een dozijn agressieve wespen, hier plaatselijk de carnivoren genoemd, vielen me aan. Ik werd op vijf plaatsen gebeten en elke beet was erg effectief: drie uur lang een behoorlijk vervelende, schrijnende pijn.

Een vraag aan God, nee twee: waarom moet zo’n beet van een carnivore wesp drie uur lang pijn doen? Denkt u dat het me drie uur kost om een insecticide te kopen van Baycon? En nog een vraag; bijen zoemen en waarom zoemen carnivore wespen niet? Een beetje God geeft de ander ook een kans, maar u schijnt er genoegen aan te beleven dat ik word verrast door die krengen!

Mijn kollega vroeg of ik Baycon in huis had. Het politiek korrekte antwoord zou zijn geweest van nee, maar ik zei:  ja, toevallig wel. We spoten de tank vol met effectief duitse produkten, de lijkjes van de besmette carnivore wespen begroef ik politiek korrekt diep in de aarde opdat niet de keten de dupe zal zijn, want daar woon ik ook

Dit bericht werd geplaatst in straatbeeld. Bookmark de permalink .

5 reacties op over leven of niet

 1. 100-woorden zegt:

  =Zijn/haar gewicht in totaal is dus 2,35 maal 0, 005 maal 0,0005 is 1,175 kilogram=

  Die moet je even uitleggen, geloof ik. Als ik het in liters (dm^3) doe, kom ik tot het volgende:
  De inhoud van de slang is volgens de genoemde getallen 23,5*0,05*0,005 = 0,005875 liter, wat afgerond 0,006 liter zou zijn. Als de slang net als wij mensen ongeveer een massa heeft van een kilo per liter, dan zou hij 6 gram wegen
  Jij komt uit op ongeveer 1,2 kilo en dat is 2.000 maal meer, wat een ongekende soortelijke massa op zou leveren (100 keer meer dan goud bijvoorbeeld). Kortom, ergens zit een foutje volgens mij.

  Prachtige laatste zin overigens.

  • je hebt helemaal gelijk 100-woorden, elke gram slang weet bij mij het 13.000- voudige aan angst op te wekken. En een waarde van pakweg 10.000 is al dodelijk. Ik verbeter het niet, opdat je reaktie niet in de lucht komt te hangen. Ik heb ook nog even de factor tussen 1,2 kilo en 6 gram nagerekend :)

 2. Stefania zegt:

  Slangen en wespen allebei vast en zeker nuttig in de evolutionaire keten maar dan toch liefst op afstand.

 3. PACO PAINTER zegt:

  Bijen begrijp ik nog. Wespen helemaal niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s