CNN español

‘het nieuws laat zich niet tegenhouden!’ is veel gebezigde slogan van CNN español, dan hebben ze ook nog: ‘leve het nieuws!’

Hier is wel iets op af te dingen. De redding van de 33 mijnwerkers in Chili werd live en 36 uur lang onafgebroken uitgezonden. Het was een mooie uitzending en ook beslist de moeite waard. Zesendertig uur ‘live’ is meer ‘live’ dan anderhalf uur. Bij een voetbalwedstrijd lees je soms op het scherm dat het ‘live’ is, terwijl jij de einduitslag al kent. Dat trucje is moeilijker bij een uitzending van 36 uur. Dit is van belang omdat daardoor de uitzending ook moedig werd. Voor het oog van de camera werd een niet alledaagse reddingsoperatie uitgevoerd met alle risico’s die erbij horen. 

Maar het andere nieuws moest even wachten volgens CNN español; gewoon een keuze van de zender welk nieuws even wordt tegengehouden. Ik vond het een goede keuze.

De voorbereiding van de begrafenis van ex-president Néstor Kirchner van Argentinië, met daaropvolgend de begrafenis, werd ook integraal uitgezonden. Zo zag je het vliegtuig vertrekken uit Bolivia vertrekken met Evo Morales aan boord om tijdig bij de begrafenis te zijn. Deze uitzending vond ik allesbehalve interessant, een verkeerde keuze.

Er zijn evenementen die kun je beter niet samenvatten, zoals de marathon van Rotterdam. Niet omdat je geen nieuws mag tegenhouden, dat is geen argument want er zijn zenders genoeg. Maar omdat een samenvatting van de marathon in vijf minuten geen indruk geeft van wat er is gebeurd.

De slogan ‘leve het nieuws!’ is nogal wrang bij veel items. Onbegrijpelijk dat de bekende journalisten en presentatoren van CNN español, die zichzelf professioneel noemen, deze tekst met een groot enthousiasme uit hun mond krijgen in het promotiefilmpje. Het bevestigt op smakeloze wijze dat het nieuws ook het aspekt heeft van entertainement.

Dat is bijna onvermijdelijk zoals Ronald Giphart onlangs in zijn column uiteenzette: “want wat doe je met de beelden op het Tahir-plein? Ga je er naar toe? Ga je naar de ambassade van Egypte? Ga je voedselpakketjes opsturen?” 

Verschillende nederlandse kranten gaven van deze gebeurtenis ook ‘live-verslagen op internet’ Vooral omdat de afloop belangrijk en onbekend was, ook onbekend was wanneer de afloop duidelijk zou worden, en daarom terecht.

Van de marathon in Rotterdam weten we redelijk nauwkeurig wanneer de uitslag bekend zal zijn maar toch: helemaal uitzenden

Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

5 reacties op CNN español

  1. Stefania zegt:

    Geweldig die uitzending van de mijnwerkers. Vooral omdat eens een keer goed nieuws was en eerlijk gezegd ook omdat het erg spannend was, met een goed einde.

  2. Mee eens.Ikwil 42 km afzien geheel in beeld

  3. Marjelle zegt:

    Ik was er (marathon Rotterdam) aan het einde bij en keek er alleen maar naar… ;) Vandaar ook al die vermoeide gezichten en uitgeputte lijven op m’n foto’s.

  4. Johan zegt:

    Soms wordt nieuws veel te ver doorgedreven. Op CNN en alle andere zenders. Neem Egypte. Mubarak ging een toespraak houden. Daarop was het lang wachten. Die tijd, meer dan een uur, werd live gevuld met ‘talking heads’ die zaten te speculeren over wat Mubarak zou kunnen gaan zeggen. Volkomen zinloos. Besteed dan je zendtijd aan ander nieuws en keer terug naar Egypte op het moment van de toespraak. Waar het uiteindelijk om ging die avond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s