schaal

de berichten geven de geruststelling dat Fukushima geen Tsjernobyl wordt, tegelijkertijd geeft het bericht door dat in de omgeving van de reactor 200.000 mensen zijn geëvacueerd.

Mijn vraag is nu: hoeveel mensen werden er rondom Tsjernobyl geëvacueerd?

Anderzijds is de vermiste Nederlander in Japan terecht, maar ik moet je teleurstellen: het hemd is niet meer nader dan de rok, dat was vroeger zo

Dit bericht werd geplaatst in politiek. Bookmark de permalink .

6 reacties op schaal

 1. Piet de Vries zegt:

  Vrij elementaire natuurkunde schijnt moeilijk te zijn.
  Het gigantische verschil tussen de reactoren van het type Tsjernobyl, en de westerse is dat het eerste type open was, terwijl de westerse reactoren een reactorkern hebben met een stalen omhulsel, waaromheen weer een betonnen omhulsel, dit laatste bij de nieuwste typen bestand tegen neerstortende passagiersjets.
  Bij Tsjernobyl vloog de boel in brand waardoor alle, of tenminste heel veel radioactief materiaal de lucht in ging.
  In Japan is dit niet mogelijk, bij Three Miles Island gebeurde uiteindelijk ook niets, behalve dat de reactorkern compleet werd verwoest.
  Het enige wat nu gebeurt in Japan is dat stoom ontsnapt, dit lijkt op explosie, stoom van 1200 graden heeft een heel hoge druk, met deze stoom ontsnapt wat radio actief materiaal, maar het stelt weinig voor.
  Nu de reactoren zijn afgeschakeld neemt het probleem langzamerhand af, omdat de hoog radioactieve materialen in de kern vervallen in niet radio actieve stoffen.
  Die stoffen produceren dan ook geen warmte meer.
  Het is een kwestie van weken dat de warmte productie zodanig laag is dat die geen gevaar meer oplevert.
  Het ziet er naar uit dat stalen en betonnen omhulsels dat uit kunnen houden.

  • @Piet de Vries: was het alleen maar een kwestie van vrij elementaire natuurkunde. Ook uit jouw reaktie blijkt dat er steeds weer met nieuwe onstandigheden gerekend moet worden, zoals neerstortende passagiersvliegtuigen. Uit jouw verhaal lijkt het bijna dat het evacueren van de 200.000 mensen tamelijk overbodig is. Ik vond het een groot aantal en vroeg hoeveel mensen er rondom Tjernobyl werden geëvacueerd, weet jij dat nog?

 2. Aad Verbaast zegt:

  Gaat allemaal niet de goede kant op daar. Angst en beven.

 3. @Piet de Vries: ‘het enige wat nu gebeurt in Japan is,………, maar het stelt weinig voor’

  Ik hoop dat je binnenkort wordt uitgenodigd naar Japan te komen om de zaken in het juiste daglicht te zetten, want ze lijken daar een beetje de weg kwijt als ik jou mag geloven.

  Van het internationale gezelschap begrijp ik dat de situatie in Fukushima een 6 scoort op de schaal van maximaal 7, die enkel door Tjernobyl werd gehaald. Maar dat stelt dus weinig voor.

 4. @Piet de Vries: Vrij elementaire natuurkunde is toch niet makkelijk denk ik nu. Het schijnt niet alleen moeilijk te zijn, maar het is best moeilijk! Maar in plaats daarvan kom ik liever tot de konklusie : Piet de Vries, stelt weinig voor

 5. jan krosenbrink zegt:

  Piet de Vries: het is zondagavond 27 maart 2011, nicaraguaanse tijd, ik lees over een melt-down in reactor twee van Fukushima, ik neem aan dat het niets voorstelt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s