de waan van de dag

De agenda van de Tweede Kamer in Nederland volgt vrij nauwkeurig de lijst met gesignaleerde schandalen door de media. Heeft de Volkskrant iets uitgevogeld over misstanden  bij de marine in Den Helder, wordt de minister uitgenodigd om in de Tweede Kamer vragen te beantwoorden.

Prima, ik wil niets afdoen aan de taak en rol van de journalisten.

Maar het zou tegelijkertijd verontrustend zijn als de politieke partijen in Nederland de onderzoekjournalistiek geheel bij de kranten laten. Kranten worden steeds meer onderdeel van één groter conglomeraat, en dat alleen al maakt duidelijk dat de politiek partijen er goed aan doen om ook vooral hun eigen onderzoek te doen. Verschillende partijen hebben een wetenschappelijk bureau, doch slechts zelden hoeft een minister op te draven als een dergelijk  bureau een rapport heeft afgescheiden.

Misschien is het rapport té wetenschappelijk in vergelijking met de basis van het kranten artikel. Met andere woorden: misschien is het krantenartikel niet wetenschappelijk genoeg. In dat geval stel ik voor geen kamervragen te stellen omdat het teveel de waan van de dag volgt. Opdat jouw partij niet kan worden afgedaan als een papegaai van de mediaconcerns

Tegelijktijd wil ik een pleidooi houden voor onderzoek door de wetenschappelijke bureaus van de partijen dat leidt tot kamervragen aan de minister. Hoeft natuurlijk niet persee een jaren durend onderzoek te zijn. Zonodig maken die wetenschappelijke bureaus ook gebruik van de sociale media, bijvoorbeeld om een heersende vraag bij het volk te detecteren.  Die wellicht leidt tot een zinvolle vraag aan de minister om zelf een dieper onderzoek  in te stellen.

Dit bericht werd geplaatst in media, politiek. Bookmark de permalink .

2 reacties op de waan van de dag

  1. Johan zegt:

    Schrijven die wetenschappelijke bureaus vooral niet voor eigen parochie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s