het recht om hulp te weigeren en het recht om hulp te weigeren (mensenrechtenblog)

Een vriend van mij was verantwoordelijk voor de aanleg van een waterleidingssysteem in een land in Afrika. Een belangrijk onderdeel moest uit Frankrijk komen en dat liet even op zich wachten. Daarom werd de inauguratie een maandje uitgesteld. Hij gebruikte de pauze om te praten met de dorpoudsten van de gemeenschap. Eén van de dorpoudsten vertelde hem onomwonden dat hij zijn dochters zou verbieden om het water van het nieuwe project te drinken. Want, zo vervolgde Pa, als we straks weer zolang moeten wachten op dat onderdeel uit Frankrijk moeten mijn dochters opnieuw het water uit de put drinken en gaan dood want daar is hun lichaam niet meer tegen bestand.

Eergisteren 8 december zat ik twee uur in een brandende zon samen met een tachtig volwassenen en ook ongeveer tachtig kinderen om de onbevlekte ontvangenis van Maria te vieren. Dit dogma van de katholieke kerk uit 1854, dat formeel regelde dat Maria vanaf dat moment niet is belast met de erfzonde is hier goed aangeslagen  en hele volkstammen vieren de purissima uitbundig. Al meer dan een eeuw lang.
 
‘God is onze leidsman’ staat op menig minibusje dat je voor één dollar naar de hoofdstad brengt, vijfenveertig kilometer verderop. Een enkele keer zie je ook de foto in de krant dat de pastoor het busje met wijwater inzegent ten behoeve van een behouden vaart, van het busje en de onderneming. Meestal kies ik juist voor een busje zonder deze gouden gids want als passagier neem je een zeker risico niet levend aan te komen. Ik heb liever een eigenaar/chauffeur die investeert in het regelmatig onderhoud van de remmen van het busje in plaats van in de goudverf voor de tekst over zijn beschermheilige.
 
Is de deal gemaakt dan vormen de hulpgever en de hulpontvanger een team. Er vindt een overdracht plaats van geld, en normen en waarden. Niet zelden ziet de hulpgever een slachtoffer en wil helpen. Niet zelden ziet de ontvanger het voordeel van een slachtofferrol en wordt hulpjunk.

De duurzaamheid van de deal, de zakelijke deal waarbij inbegrepen de overdracht van normen en waarden, die duurzaamheid zou je moeten meewegen.

Schat je als ontvanger die laag in: weiger de hulp want je hebt het recht die te weigeren.

Schat je als gever die laag in: weiger de hulp want je hebt het recht die te weigeren

Dit bericht werd geplaatst in mensenrechten. Bookmark de permalink .

10 reacties op het recht om hulp te weigeren en het recht om hulp te weigeren (mensenrechtenblog)

 1. Patricia Van Lubeck zegt:

  Van mij. En waag eens te weigeren!

 2. carazo zegt:

  lekkere stuff! Patricia

 3. Linda zegt:

  Ja, dat is een goede titel en een goed verhaal.

 4. elsje dijkstra zegt:

  Als hulp betaalt moet worden met dankbaarheid en afhankelijkheid, is er geen goede deal gesloten.

 5. carazo zegt:

  @elsje: je stelt: als de hulp moet worden betaald met etc? Wie maakt dat uit, wel of een minder goede deal gesloten? Waarschijnlijk wordt dit -in jouw ogen- door de donorgever bepaald.
  Mijn vraag blijft "wie is er verantwoordelijk als er geen goede deal is gesloten"???
  met andere woorden: met ‘is er een goede deal gesloten’ of met ‘is er niet een goede deal gesloten’ suggereer je impliciet dat het voor een derde instantie, god zelf misschien of een superverlicht persoon, dat het dus mogelijk is die waarde van de deal te bepalen.
  ik betwijfel dat dat mogelijk is zonder de troon van god te verlaten

 6. Dianne zegt:

  om over na te denken
  dank

 7. elsje dijkstra zegt:

  Klopt.
  Ik ga weer nadenken.

 8. petrus zegt:

  Beste Carazo,
  Ik lees dat je een vooroordeel uit je geboorteland hebt meegenomen naar Nicaragua. Waarom zouden mensen die hun auto laten zegenen minder investeren in het onderhoud van hun auto? Overigens kun je in België je auto, motor en fiets ook jaaarlijks laten zegenen.
  Je analyse van hulp als een andere manier van zaken doen is aardig gevonden.
  hulphelptsomswelgroeten

 9. carazo zegt:

  @Petrus: omdat de gouden verf voor de letters en de pastoor geld kost, zeg geld voor reklame, en er nooit, ik durf te zeggen never nooit geld is voor systematisch onderzoek/onderhoud aan het voertuig om ongelukken te voorkomen. Een kwestie van verkeerde prioriteiten volgens mij.
  België noem ik al jaren het Nicaragua van Europa. (ik mag ze ook graag, de Belgen)Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s