"vijf vrouwen verkracht in het Friese Balk" (vrij naar Bouwe Jan Smeding)

Medewerkers van Livingstone zijn ‘ontzettend geschokt’. Livingstone stopt direct met het project in Kenia. ‘Ook al kan het projectteam hier natuurlijk niets aan doen’ Livingstone schat de veiligheid van een project altijd van te voren in en zorgt voor bewaking.

Tot zover het ANP-bericht op de Volkskrant internet. Daar kunnen we dus een vraag over stellen:”wat zou het projectteam zoal kunnen doen ?”
 
Ik heb drie suggesties:

-misschien de veiligheid van te voren iets beter inschatten, dus
-nu evalueren waarom de de veiligheid niet iets meer adecuaat is ingeschat van te voren
-er voor zorgen dat de volgende keer ten behoeve van de slachtoffers niet van die domme verontschuldigende teksten worden gepubliceerd in het ANP-bericht.
 
Dan hebben we nog de Simavi, die in de regio Kakamega diverse projecten heeft. Volgens adjunct-directeur Bouwe Jan Smeding die er zelf vorig jaar nog met een Nederlandse cameraploeg rondreisde is die ‘niet onveiliger dan andere gebieden’. De beroving en verkrachting van de Nederlanders noemt hij ‘een ontstellend vervelend en afschuwelijk incident’. Maar, zegt hij erbij, “het had ook in andere landen kunnen gebeuren’

In het Friese Balk bijvoorbeeld, dit is dus mijn idee  (jan krosenbrink). Een ander idee is misschien rondreizen met een Belgische cameraploeg? Of niet met een cameraploeg maar juist zonder een cameraploeg maar in een travestieten-outfit?
 
Rosa Draaisma, die namens de stichting SIW jongeren aanstuurt die vrijwilligerswerk in Afrika gaan doen, kreeg van het nieuws ‘rillingen op de rug’. Ze verwacht nu minder belangstelling voor Kenia, net nu de rust na de geweldadige presidentsverkiezingen terug lijkt. ‘Negatieve berichten blijven lang hangen. Jammer, want dit is een incident. Heel veel domme pech’.
 
Ik begrijp uit het verhaal van Rosa dat de korte afwezigheid van berichten over gewelddadigheden in Kenia gezien moet worden als de grote lijn, de rest is incident.

Kijk ik begrijp best dat iemand de organisatie draaiende moet houden en Bouwe Jan Smeding en Rosa doen dat.

Dus ik heb eigenlijk maar twee vragen aan Bouwe Jan en Rosa: ‘is het niet mogelijk vrijwilligers te sturen waar geen gat in zit? En als dat moeilijk is: ‘kan je de projecten ook stoppen zonder dat dat gevolgen heeft voor je eigen inkomen?

(citaten uit het bericht op de Volkskrant op internet van 28 juli 2008)

Dit bericht werd geplaatst in ontwikkelingshulp. Bookmark de permalink .

9 reacties op "vijf vrouwen verkracht in het Friese Balk" (vrij naar Bouwe Jan Smeding)

 1. elsje dijkstra zegt:

  Ze kunnen ook naar Mozambique, meehelpen aan de vakantiewoning voor Willem Alexander en Maxima.

 2. rolanda zegt:

  Drie Nederlandse toeristes werden jaren geleden verkracht in Turkije, toen ze in een minibus stapten, maar dat leidde er niet toe dat Nederlandse toeristes uit Turkije wegbleven. De Libelle wijdde een heel artikel aan 1 overlevende vrouw van de verkrachting in Turkije. Vervolgens was in het nieuws dat de dader snel vrij kwam, omdat hij uit een invloedrijke familie kwam. Het bezoek van onze kroonprins aan Turkije ging destijds gewoon door.
  Westerse vrouwen zijn gewend te flirten met mannen, omdat ze daarna nog "Nee" kunnen zeggen als de man hen wil nemen. In Turkije, Mexico en Afrika zijn de normen anders en kan het zomaar zijn dat het Westerse meisje als lijk wordt gevonden. Een westers meisje dat in Mexico reisde werd als lijk gevonden onder een bed in de hotelkamer. Haar moeder legde uit in een interview dat haar dochter aansluitend op de reis met de familie alleen wilde verder reizen, omdat ze een tijd al geen vriendje meer had gehad. Voor westerse begrippen is dat normaal. Maar, zij werd dood gevonden toen ze meeging met een man naar het hotel. De familie heeft veel media-aandacht gevraagd om de dader te vinden. In die plaats in Mexico werden talloze jonge vrouwen verkracht en vermoord. Die jonge vrouwen werkten in fabrieken en moesten te voet naar hun werk, maar het westerse meisje was daar als toeriste en hoefde er niet te zijn.

 3. jan krosenbrink zegt:

  dank rolanda voor de aanvullende informatie, die bij de Simavi toch al bekend had moeten zijn

 4. Meneer Opinie zegt:

  Ach ja, in Afrika, Turkije en Latijnsamerika zijn ze anders, daar is het normaal dat vrouwen verkracht worden? Hoe haalt Rolanda dat in vredesnaam in haar hoofd. In de vier Afrikaanse en twee Centraalamerikaanse landen waar ik gewerkt heb is verkrachting niet normaal, nooit geweest, en zal het dat ook nooit worden. Bovendien is het strafbaar, net als in Nederland.
  Het is waar dat in sommige onfrisse buurten van sommige steden in Afrika en Latijnsamerika alleengaande vrouwen soms geacht worden beschikbaar te zijn voor ‘transactionele seks’ (net als in Amsterdam, Rotterdam, Hamburg etc.) maar verkrachting en moord bij weigering zijn ook daar uitzonderingen.
  Ik begrijp werkelijk niet waar dit soort vooroordelen vandaan komt. Mijn vrouw heeft jarenlang met grote regelmaat zonder mij rondgereisd in Zimbabwe, Mozambique, Costa Rica en Panama en er is haar nog nooit een onvertogen woord toegevoegd (de opmerking van Costaricaan dat ze leek op Johan Cruijff was als compliment bedoelt).
  Ik kan erg kwaad worden over dit soort vooroordelen, gebaseerd op uitgebreide media-aandacht (kennelijk soms expliciet gezocht door nabestaanden) voor blanke slachtoffers in tropische landen.
  U weet wellicht dat er in Nederland tientallen Afrikaanse, Latijnsamerikaanse en Oosteuropese vrouwen in de prostitutie zitten. En dat tientallen Europese mannen en vrouwen op zoek gaan naar sex in Thailand, Kenia en Ghana. De conclusie die we hieruit op grond van Rolanda’s redenering mogen trekken in relatie tot de Europese normen, zijn wel erg ver bezijden de waarheid, vindt u niet?Reactie is geredigeerd

 5. Helena zegt:

  Overigens: het reisadvies voor Kenia wordt al aangepast, zo meldde de Volkskrant vandaag.
  Ben het eens dat de veiligheid beter ingeschat had moeten worden.
  De conclusie die Rolanda trekt daar klopt echt helemaal niets van! Ik ben het eens met wat meneer Opinie schrijft.
  En ik ken ook akelige verhalen van toeristen (jonge vrouwen in dit geval) die in Frankrijk werden verkracht.
  Lees ook het dossier van Amnesty International over de oorzaken en achtergronden van geweld tegen vrouwen.Reactie is geredigeerd

 6. jan krosenbrink zegt:

  @Meneer Opinie: Afrika is groot en ook daar zullen vast veel verschillen zijn tussen de landen onderling, voor het generaliseren moet je dus waken.
  Latijns Amerika ken ik beter en daar zijn de verschillen heel duidelijk: Guatemala, El Salvador, Mexico, Honduras en Nicaragua zijn belabberd voor vrouwen, meisjes, tot en met kinderen onder de vier jaar. In El Salvador wordt ook geen onderscheid meer gemaakt tussen een gewone vrouw en een buitenlandse, in overig drie genoemde wel, met dien verstande dat de buitenlandse vrouw meer met rust wordt gelaten omdat de schender van de lichamelijke integriteit denkt dat de buitenlandse vrouw over veel geld beschikt, dus power heeft om de politie te laten doen waar voor ze is. Dit heeft als bij-effect dat de verkrachte buitenlandse vrouw meer kans loopt om te worden gedood.
  Costa Rica is landelijk gezien minder berucht, in de hoofdstad San Jose schat ik de situatie slechter in dan in de hoofdstad Managua in Nicaragua. Cuba is bijzonder vrouwvriendelijk hoor ik keer op keer, ik ga er zelf toch een keer kijken.
  Verder maak ik wel verschil tussen de moraal over betaalde seks en de moraal over de fysieke integriteit van iemand:
  -ik citeer-:
  "De conclusie die we hieruit op grond van Rolanda’s redenering mogen trekken in relatie tot de Europese normen, zijn wel erg bezijden de waarheid, vindt u niet.?"
  Voorzover ik deze zin begrijp deel ik niet die mening.
  Ik vind dus dat je moet oppassen met het generaliseren, maar het ontkennen dat er grote verschillen zijn is een even grote fout.
  Vandaar mijn voorzichtige stelling: " het lijkt me sterk dat ten behoeve van het bezoek van een groep Japanse vrouwen aan het Friese Balk, vooraf het terrein van bewakers wordt voorzien"
  Dit tegenover: In Mexico mag je nooit je vrouw/vriendin aan de goot/staatkant laten lopen,opdat jij -als pooier- haar niet -als hoer- aanbiedt. Maak je per ongeluk door onwetendheid die fout, is de kans groot dat je een groot verwijt krijgt van je nieuwe vriendin.Reactie is geredigeerd

 7. Helena zegt:

  Het klopt wat je schrijft over Nicaragua, Guatemala etc.
  Ik ben het alleen nog steeds niet eens over de conclusie van Rolanda:Westerse vrouwen zijn gewend te flirten met mannen, omdat ze daarna nog "Nee" kunnen zeggen als de man hen wil nemen. In Turkije, Mexico en Afrika zijn de normen anders en kan het zomaar zijn dat het Westerse meisje als lijk wordt gevonden
  In Guatemala zijn het volgens mij vooral de vrouwen uit het land zelf die vermoord worden en geen Westerse vrouwen.
  In Turkije zijn de normen wellicht wel anders maar niet zo anders dat Westerse vrouwen daar als lijk wordt gevonden.
  Ik las net een artikel op internet (nieuws) dat er in Zuid-Afrika jonge jongens worden misbruikt. En dat misbruik wordt ook door vrouwen gedaan….
  Verder is het voor de oorzaken van geweld tegen vrouwen raadzaam om het dossier van Amnesty door te nemen.

 8. Helena zegt:

  En voor Rolanda:
  er zijn ook tal van Westerse vrouwen die tegen de eerste de beste ja zeggen. Die dus geen nee zeggen als de eerste de beste man hen wil nemen (ja ook op vakantie). Ik ken daar ook een aantal voorbeelden van.

 9. elsje dijkstra zegt:

  Kenya, nog maar zo kort geleden het toneel van rellen en opstootjes, onlusten. Sommigen spraken van een dreigende burgeroorlog.
  Het leek weer wat rustiger, de laatste weken. De jeugdbendes die door het land trokken werden niet meer in de pers genoemd.
  De jonge vrouwen, die niet naar Afrika gaan om daar goed werk te doen, maar vooral om aan hun eigen ontwikkeling te werken. Je moet flink voor betalen om dat derdewereldgevoel aangebracht te krijgen.
  De vrouwen waen die avond/nacht niet aan het flirten, ze waren in hun verblijven, beschermd door een hek en bewaking. Misschien had de plek voor de Kenyanen de uitstraling van een luxe-resort.
  Ook de Kenyaanse vrouwen dreigden verkracht te worden door de bende die de bewaking uitschakelde en het hek kapot maakte. Ze werden ongemoeid gelaten, toen bleek dat de Kenyaanse vrouwen hun kinderen bij zich hadden.
  Kenya, de parel van Afrika, is in relatief korte tijd afgegleden naar een land waar armoede en dus ook machtsmisbruik en willekeur, de boventoon voert.
  Arm Kenya.
  Arme vrouwen ook, die geen voorlichting kregen en nu pas weten dat de situatie lang zo stabiel niet is als de overheid, van Nederland en van Kenya, ons wil laten geloven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s