"heilig" betekent eigenlijk "goed gek"

goed gek in de betekenis van ‘behoorlijk’ gek, dus niet weinig maar behoorlijk veel gek. Maar ook ‘goed’ in de zin van ‘niet slecht’ gek, niet ‘gevaarlijk’ gek.
 
Een heilige die na een ontvangen klap van een straatschoffie zijn andere wang toekeert is goed gek.
Er zijn maar weinig ouders die hun kinderen aanleren dat ze de andere wang moet toekeren als ze op straat een opduvel krijgt.

Ook zijn er maar weinig ouders die hun kinderen geruststellen voor een gevaarlijke gek. Let niet op hem: “dat is een gevaarlijke gek”, die tekst wordt zelden uitgesproken door een ouder.
 
Wat voor de goede als de gevaarlijke gek hetzelfde is: een gek mag je buitensluiten, de gevaarlijke gek mag je opsluiten opdat ie geen schade aanricht aan de overige leden van de maatschappij. De maatschappij verklaart iemand voor gek. Daar moet de gek iets voor doen en ook de maatschappij moet aan een aantal regels voldoen voordat ze iemand op grond van gekte mag kaltstellen.

Dat geldt ook voor de goede gek, die moet officieel  ‘goed gek’ verklaard  worden en voordat de goede gek heilig verklaard wordt moet ie verbazingwekkend gedrag vertonen en overlijden. De maatschappij doet er een tijdje over voordat ze hem als dooie zien en hem voordragen als heilige.
 
Opdat de ouder tegen zijn kind kan blijven zeggen, je zorgt maar eerst dat je een heilige wordt voordat je die rare fratsen uithaalt.

Dit bericht werd geplaatst in ratio. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s