Heersende VOC waarden.

Op het Volkskrantweblog worden interessante diskussies gevoerd. Het mooie is dat de wereld waar over het gaat steeds meer de hele wereld is. Omdat de hele wereld inmiddels ruim via de asielaanvragen in Nederland is aangekomen. Of omdat Nederlanders de wijk hebben genomen en zo de verhalen van buiten naar binnen brengen.

En het mooie is, het wordt steeds moeilijker om de nederlandse en dus calvinistische normen hoog te houden en op basis daarvan een oordeel te vellen over de moslim in Marokko, de katholiek in de Filippijnen en de Chinees in een andere stad dan in Shanghai.

Maar helaas, de houding die min of meer universeel is, is de slachtoffershouding, In een Nederlands webblog als die van de Volkskrant wordt die houding dan ook nauwelijks als specifieke houding herkend, maar gretig aangenomen in bijna alle situaties die je maar kan bedenken.

Maar die worden helemaal niet bedacht. Er wordt geprobeerd die te beschrijven. Dat heeft dan tot gevolg dat een Volkskrantverslaggever wordt gekapitteld vanwege zijn woordgebruik in zijn vraag “is zij een hoer? “

De Betuwe is dan te klein, dit gaat te ver, hier wordt een vrouw gestigmatiseerd. Dat zij er morele waarden op na houdt die anders zijn dan die in de Betuwe gebruikelijk zijn, wordt haar niet gegund, zij moet wel een beetje de grote lijn van Bejing aanhouden. Dus moet er een profiteur zijn, liefst blank en goed betaald. Dan klopt het weer. Een herwaardering van de VOC!

Interessante discussies vind ik het.
(iets bewerkt op 190306) 

Dit bericht werd geplaatst in hollandse ziekte. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s